Kevin van Zuilekom putt voor par onder toeziend oog van Antoine Kersten
Kevin van Zuilekom putt voor par onder toeziend oog van Antoine Kersten

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

Golfclub De Texelse is is opgericht op 31 maart 1994.

Matchplayfeest op De Texelse

Sport

Tijdens het tweedaagse Clubkampioenschap Matchplay is er zaterdag al behoorlijk ‘aan de boom geschud’ en de halve finales zondagochtend, bij zowel de vrouwen als mannen, kennen geen verrassingen. 

Marijke de Beer begint niet bijster goed. Elda Panoto staat na negen holes 4 up. Een opleving (winst op de twee daaropvolgende holes) brengt de spanning wat terug, maar Panoto verzet zich en winst op hole 12 en 13, maakt dat zij gewoon weer 4 up staat. Allebei noteren ze een zes op 14. Panoto is haar focus en concentratie kwijt op 15, 3Up, maar een mooie par tegen bogey op 16 maakt een einde aan deze matchplay. 

Ondertussen neemt Lot van Schelt het op tegen de in vorm zijnde Agnes van Rijkom. Een spannend gevecht waarbij beide dames nauwelijks voor elkaar onderdoen. Op de par 5 13-de komt Van Rijkom 1 up en de holes daarna worden steeds gehalved. Van Schelt moet 18 winnen om kans te maken. Van Rijkom slaat haar drive links bijna het water in terwijl de drive van Van Schelt netjes op de fairway komt. Van Rijkom is ietwat de kluts kwijt. Ze ligt na vier slagen nog niet op de green en nummer vijf, een chip naar de vlag, is veel te kort. Ze verliest de hole en de stand is weer gelijk. Op naar 19. Van Rijkom vindt ook daar de kluts niet. Een slechte drive en een herstelslag zet geen zoden aan de dijk. De green van hole 1 is voor haar pas ‘in zicht’ na nog twee slagen terwijl Van Schelt netjes op de fairway ligt en met haar tweede slag de bal op de green slaat en Van Rijkom in vijf. Dat gaat niet meer mis voor Van Schelt en ook zij gaat door naar de finale.

Kevin van Zuilekom speelt tegen Floris-Jan Zwaag. Van Zuilekom heeft een makkelijke zaterdagmiddag gehad omdat zijn tegenstander, van Sander van de Water, vroeg in de strijd moet opgeven. En ook Zwaag heeft niet al teveel holes in de benen, pas 25 over de gehele dag. Maar ook deze zondagse ochtend zullen beide heren het parcours bij lange na niet vervolmaken. Van Zuilekom kent geen genade en zorgt er voor dat Zwaag ook nu niet verder hoeft te spelen dan hole 13; 6/5. 

Herbert de Geer staat goed te putten tegen Antoine Kersten en hij gaat 1 up door de turn. Die voorsprong wordt verdubbeld op 13. Maar Kersten draait de wedstrijd om als hij hole 14, 15, 16 en 17 wint en daarmee ook de wedstrijd (2/1).

Van Zuilekom en Kersten maken uit wie er kampioen wordt bij de heren.

In de finale staat Van Schelt na 14 holes drie up. Niets aan de hand zou je denken, maar zo zit het golfspel niet in elkaar. Panoto wint 15, halved 16, wint 17. 1 Down nog maar. Sneeuw voor de zon? Twee goede drives op 18. Panoto ligt een stuk verder. De tweede slag van Van Schelt komt aan de rechterkant van de kleine fairway bunker terecht, terwijl Panoto haar bal links richting het riet slaat. Onvindbaar blijkt. Ze brengt met een strafslag een nieuwe bal in het spel. Die eindigt, niet goed, op een heuveltje in de rough, iets verderop. Ook Van Schelt brengt zichzelf in de problemen, want slag drie belandt niet op de green, maar rechts in de rough. Gelukkig speelbaar en in vieren ligt het witte kleinood uiteindelijk op de green. Dat doet Panoto ook, maar wel met een slag meer. Beide dames putten de bal pin-high en Van Schelt moet als eerste. Haar putt, bogey, valt en daarmee is zij voor de vijfde keer Clubkampioen Matchplay.

Bij de heren neemt Kersten al rap de leiding. 3 Up na 6 holes, maar Van Zuilekom laat zich niet gek maken en als hij op de par 4 9-de met zijn tweede slag de bal bijna uitholed voor eagle is de stand weer gelijk. De greenkeeper van De Texelse komt daarna meteen 1 up. Van Zuilekom laat zijn driver meestal in de tas en slaat veelal af met ijzer 3. Zo ook op de par5 13-de. Slag twee, met hetzelfde ijzer, komt krap over het water zodat er nog steeds een metertje of 170 overblijft naar de green. Nogmaals die lekkere ijzer 3. Helaas. De bal zeilt rechts de fairway uit heen om nooit weer te worden gevonden. All square. De volgende hole wordt gehalved en dan komt Kersten 1 up. Van Zuilekom is ‘Running out of holes’. De par 3 16-de maken beide heren een par. Dan 17. Kersten slaat zijn bal met slag twee voor op de green terwijl de bal van zijn tegenstander ongelukkig, rechts de green afrolt. Hij moet chippen. Niet goed genoeg. Er rest een lastige putt terwijl Kersten een korte tweede putt overhoudt voor par en het kampioenschap!

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 2 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 4 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5