Afbeelding
Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuw hoofdstuk verhaal Emmalaan

Algemeen

De slepende kwestie Emmalaan leidt maandag tot een opvallende vergadering die al na een paar minuten kan zijn afgelopen. VVD en Hart voor Texel hebben een zogenaamd interpellatiedebat aangevraagd. Interpellatie is een controle-instrument van de gemeenteraad en dient tot het krijgen van informatie van (een lid van) het college over een politiek, actueel en gevoelig onderwerp, in dit geval de Emmalaan. Als de coalitie besluit niet in te gaan op dit zwaarwegende middel, gaat de hele vergadering niet door. Overigens kan er wel worden ingestemd met de vergadering, maar er voor gekozen worden om deze op een ander moment plaats te laten vinden.

Aanleiding voor het verzoek tot een extra raadsvergadering is afkomstig van de VVD en Hart voor Texel die het onbespreekbaar vinden dat de herinrichting van de Emmalaan zo lang op zich laat wachten. De gemeenteraad nam in 2021 het besluit dat de Emmalaan uiterlijk voor juni 2022 moest zijn aangepast, maar uit recente antwoorden van het college is duidelijk geworden dat men hoopt dat deze voor de zomer van 2023 gereed zullen zijn. 

De coalitie zal met het verzoek worstelen. Aan de ene kant is het een erg zwaar middel, aan de andere kant hebben Texels Belang, GroenLinks en de PvdA zoveel mogelijk transparantie naar de burger beloofd. Bij een dergelijk debat moet de wethouder in kwestie - Cees Hooijschuur - direct antwoord geven op de vragen van de raadsleden. Het ligt wellicht extra gevoelig omdat het dossier ook een aantal maanden in handen lag van burgemeester Michiel Uitdehaag. Het is nu uitgerekend de partij van Edo Kooiman die het verzoek tot een dergelijke vergadering ondersteunt. Kooiman was wethouder namens Texels Belang en werd vanwege de Emmalaan weggestuurd middels een door Texels Belang zelf ingediende motie van wantrouwen. Kooiman gaf destijds weer aan dat een oplossing voor de zomer van 2022 niet haalbaar was en daar nam de raad geen genoegen mee. 

Het is voor de burger te hopen dat het proces versneld wordt, daar de onvrede die gevoeld wordt nog altijd groot is.

Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 2 uur geleden 2
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 5 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10