Verbeelding van de ontdekkingsreis.
Verbeelding van de ontdekkingsreis.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Ontdekking Paasch Eyland drie eeuwen geleden thema lezing

Cultuur

Historicus en biograaf Roelof van Gelder verzorgt woensdag 31 augustus in De Eiland Galerij een lezing die in het teken staat van de ontdekking van Paaseiland. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

300 jaar geleden gaf Jacob Roggeveen een eiland in De Stille Oceaan de naam Paasch Eyland. Hij was in 1721 met een vloot van drie schepen op zoek gegaan naar een nieuw continent, dat hij hoopte te vinden tussen Zuid Amerika en Australië. Een nieuw continent - ”Het Onbekende Zuidland” werd niet gevonden en de laatste Hollandse ontdekkingsreis verliep anders dan werd gehoopt en verwacht.

Over het bewogen leven van de Zeeuwse cartograaf en rechtsgeleerde Jacob Roggeveen is op Texel niet veel bekend, maar er is veel over te vertellen. De historicus Roelof van Gelder schreef een boeiende biografie en zal een ongetwijfeld boeiende voordracht verzorgen in De Eiland Galerij. Hij zal vertellen over de toen gangbare ideeën rond het Onbekende Zuidland, de expeditie met de West Indische Compagnie, het vertrek van De Reede van Texel en de ontmoeting met de oorspronkelijke eilandbewoners van Te Pito o te Henua, De Navel van de Wereld…

De lezing is het historische onderdeel van het Paaseiland/Texel- jaar, dat gestalte heeft gekregen met filmvoorstellingen en nog lopende tentoonstellingen in en bij De Eiland Galerij.

Roelof van Gelder schreef de biografie ”Naar het Aards Paradijs”, het boek zal die avond te koop zijn en door de schrijver worden gesigneerd.

De toegang voor de lezing en de tentoonstelling, inclusief een consumptie bedraagt € 7.50. Een plaats reserveren is gewenst en kan via info@eilandgalerij.nl.

Roelof van Gelder schreef meerdere historische boeken, zoals: Het Oost Indisch avontuur, Naporra’s omweg-het leven van een VOC matroos en Zeepost- nooit bezorgde brieven uit de 17e en 18e eeuw. Meer informatie op www.roelofvangelder.nl.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1