Het burgerberaad dat de coalitie wil inzetten is één van de onderwerpen voor TipTexel.nl.
Het burgerberaad dat de coalitie wil inzetten is één van de onderwerpen voor TipTexel.nl. Foto: Burgerberaad.nl

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Coalitieakkoord TB, PvdA en GL centraal in raadpleging TipTexel.nl

Algemeen

Collegepartijen Texels Belang, PvdA Pro Texel en GroenLinks hebben een coalitieakkoord voor de komende vier jaar afgesloten. Hoe denken Texelaars over de inhoud van dat akkoord? Op deze en andere vragen willen we antwoord krijgen via de raadpleging TipTexel.nl die deze week wordt rondgestuurd. 

Het coalitieakkoord vormt de basis voor de gemeentelijke plannen de komende vier jaar. Vragen die voorbij komen zijn in hoeverre deelnemers de inhoud van de afspraken tussen de drie partijen kennen. En hoe tevreden zijn ze over dit akkoord? 

In het akkoord onder meer aandacht voor woningbouw. “We willen een toereikend en gevarieerd woningaanbod voor onze inwoners realiseren. Dat betekent met name meer sociale huur- en middenhuurwoningen. Bouwplannen realiseren kost tijd. Daarom moet ook ingezet worden op zeer snelle realisatie van een groot aantal tijdelijke woningen.” 

Maar waar mogen die nieuwe woningen worden gebouwd? Alleen in de dorpskernen, op vrijkomende boerenerven en/of aan de randen of hoogbouw toestaan? 

Andere vraag gaat over personeelsschaarste. Wat is de beste manier om het personeelstekort op te lossen? Passende scholing, beter lonen en arbeidsvoorwaarden, (technologische) innovaties, huisvesting of...? 

De coalitie heeft besloten tot de inzet van het zogeheten burgerberaad. Dit houdt in dat een door loting gevormde groep inwoners zich buigt over een beleidsuitdaging. De uitkomsten van dit burgerberaad dienen als belangrijk uitgangspunt voor verder beleid. Doet de coalitie daar wel goed aan? 

Eén van de onderwerpen waar het burgerberaad zich over gaat buigen is de inzet van windturbines op Texel. Wat vinden de Texelaars van die aanpak? 

De Texelse politiek staat voor veel uitdagingen. Aan welke onderwerpen dient de coalitie voorrang te verlenen? Energietransitie, gezondheid en veiligheid, onderwijs, personeelskrapte, toerisme, woningbouw of een ander thema? 

De coalitie gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om de tweede (toeristische) bestemming van tweede woningen af te halen. Is dat verstandig?

Meer algemeen is de vraag over welke maatschappelijke onderwerpen Texelaars zich het meest zorgen maken: huisvesting, klimaatverandering, veiligheid, inflatie of iets anders.

Wie zich nog niet heeft aangemeld, kan dit doen via www.tiptexel.nl.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 51 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06