Nestor Maurice Diks helpt bij het lossen van de nieuwe tanks.
Nestor Maurice Diks helpt bij het lossen van de nieuwe tanks. Foto: Familiebrouwerij Diks

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Tesselaar familiebrouwerij groeit door

Algemeen

In de Haven van Rotterdam kwam afgelopen week het containerschip CSCL Globe aan, aan boord twee containers met daarin de nieuwe gist- en helderbiertanken voor de Tesselaar Familiebrouwerij Diks in Den Burg.

Woensdag werden ze bezorgd bij de Familiebrouwerij. “Het blijft een bijzonder moment als er nieuwe apparatuur en tanken komen na een bouwperiode van een jaar. We hadden ze al graag in februari ontvangen maar alle coronaperikelen maakte dat de productie langzamer verliep dan gepland. De vijf tanks die erbij komen zijn twee vergistingstanken van 7800 liter en drie helderbiertanken van 3000 en 2000 liter. Verder is er ook nog een reinigingsmachine met drie tankjes van 150 liter bezorgd voor het van binnen schoonmaken van de tanken”, laat de familie Diks weten.

Het was een flinke puzzel om alle tanks op een goede plek te krijgen, omdat de ruimte nu eenmaal beperkt is. 

Flinke groei

De bierbrouwerij in Den Burg groeit de afgelopen jaren flink. “Met deze uitbreiding aan biertanks kunnen we de komende jaren flink meer consumenten en horecabedrijven blij maken met onze bieren”, stelt oudste zoon Sander Diks, brouwer en productieman van de brouwerij. “Tot 600.000 liter kunnen we nu vooruit.”

De kleine Familiebrouwerij ontpopt zich in zeer korte tijd, tot een professionele brouwerij met aansprekende bieren als Strandstruner, Eilandkriebel, Slufterbok, Eilandbier en Witte Tessel-Aar. In slechts vijf jaar. In vijf jaar staat er een moderne brouwerij. “Met alle apparatuur die we ons kunnen wensen, maar ook met authentieke koperen ketels voor de beste bieren. Dat resulteerde onder meer in een Gouden medaille voor Strandstruner afgelopen april”, vervolgt Sander.

Inmiddels maakt Diks negen soorten bier in kleine flessen, grote flessen en kruiken. Ook maken ze voor honderden horecabedrijven fustbier voor de tap. De samenwerking met verschillende groothandels maakt de doorlevering naar wel driehonderd slijters compleet. Inmiddels zijn er elf mensen werkzaam bij de Familiebrouwerij.

Open huis 

Om het vijfjarig jubileum te vieren, is er op zaterdag 18 Juni open huis. Iedere Texelaar of gast (18+)krijgt bij binnenkomst een muntje voor een proefglaasje en kan zelf de nieuwe tanks en de brouwerij bekijken. Het hele team is er die dag om de verhalen te vertellen en uitleg te geven. 

De open dag vindt plaats tussen 10:00 uur en 18:00 uur op Spinbaan 11 in Den Burg.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1