Studenten van een eerder lichting op Texel.
Studenten van een eerder lichting op Texel. Foto: Texlabs

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Groep duurzaamheidsstudenten naar Texel

Algemeen

Circa 200 eerstejaarsstudenten van de Universiteit Utrecht  bezoeken 16 mei voor het vierde jaar Texel. Deze studenten volgen de opleiding ‘Global Sustainability Science’ en sluiten hun eerste jaar af met een onderzoeksproject op het eiland.

“Net als voordat de coronapandemie begon zullen de studenten onderzoek doen aan duurzaamheidsaspecten en hun data verzamelen op Texel. Dit jaar richten ze zich op een viertal onderwerpen: ‘Natuurbeheer en recreatie’, ‘Zoetwater en verzilting’, ‘Toekomstvisies voor Texel’ en ‘Duurzame energie’”, legt Temmink uit. Ralph Temmink is universitair docent en coördinator van de cursus.

Recreatie en natuurbeheer

Een aantal studenten richt zich op het onderwerp natuurbeheer en recreatie. Studenten zullen spreken met bewoners, toeristen en vertegenwoordigers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De vragen gaan over hun kijk op natuurbeheer en recente ingrepen op het eiland (zoals vogelparadijs Utopia en de Prinshendrikzanddijk). Daarnaast zullen de studenten metingen verrichten aan de biodiversiteit in verschillende natuurgebieden en dit relateren aan natuurbeheer, de milieuomstandigheden en ook aan de verschillende grazers die op Texel te vinden zijn.

Klimaatadaptatie

Andere studenten houden zich bezig met het zoutgehalte en zoetwateropslag op Texel. Klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijging van de zeespiegel zou in de toekomst het nu al soms nijpende gebrek aan zoet water kunnen vergroten. Hoe lastig is dat voor de landbouw en de natuur? Wat zijn de mogelijkheden voor meer zoetwateropslag op het eiland? 

Verjonging

Binnen het onderwerp toekomstvisies voor Texel kijken de studenten met name naar de vraag hoe jongeren hun toekomst zien, of zij op Texel denken te blijven of niet en waar deze keuze van afhangt. Waar zien zij zichzelf later werken, maar ook wonen? Is dit te vinden op Texel? 

Energietransitie

Het laatste onderwerp richt zich op energie. De onderzoeken van studenten richtten zich vóór COVID-19 op windenergie, maar nu kijken de studenten naar alle verschillende soorten hernieuwbare energie en welke vorm het meest realistisch is volgens boeren, ondernemers, beleidsmakers, bewoners en toeristen.

Openbare eindpresentaties

De studenten met hun begeleiders zullen op Texel zijn van maandag 16 tot vrijdag 20 mei. Ze verblijven in de Stayokay in Den Burg. Texlabs van Pepijn Lijklema uit Den Burg ondersteunt de studenten samen met zijn collega Emmie Monster. Zij helpen met het vinden van de juiste informatie en personen op het eiland. “Ons doel is om de leerervaring van de studenten zo nuttig mogelijk in te zetten voor het eiland. Zo stemmen we thema’s vooraf altijd goed af met onderwerpen die leven op het eiland. Daarnaast vragen we de beste vijf studenten in de herfst terug om op de OSG alle bevindingen te presenteren aan de scholieren en de rest van de bewoners van Texel,” zegt Lijklema.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2