Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Yoga mooie manier om meer rust en ontspanning te ervaren”

Algemeen Gezond & Fit

“Veel mensen ervaren de hoge eisen en de snelheid van het moderne leven als een uitdaging, en dat kan onrust of stress opleveren”, vertelt Ilona de Bruijn van yogastudio Mano Maya in De Waal.

“Veel mensen ervaren de hoge eisen en de snelheid van het moderne leven als een uitdaging, en dat kan onrust of stress opleveren”, vertelt Ilona de Bruijn van yogastudio Mano Maya in De Waal. “We zijn geneigd om altijd maar door te rennen, yoga geeft je de kans om te voelen of je nog op de goede weg zit. Wat is er aanwezig is in je hoofd, in je hart, in je lijf.”

Ik merk dat mensen eerst even moeten ‘landen’ als ze binnenkomen, een fijne omgeving helpt daarbij

Ze woont bijna vijf jaar op Texel en wil hier nooit meer weg. Samen met haar man en kinderen woont ze aan de Ruigendijk nabij De Koog. “Daar wordt een yogastudio gerealiseerd die na de zomer klaar moet zijn. Tot die tijd mag ik gebruik maken van deze prachtige ruimte aan het Hogereind. Ik was op zoek naar een serene plek waar mensen echt tot ontspanning kunnen komen. Anita van ‘Groen van Hart’ heeft mij de kans gegeven gebruik te maken van haar mooie studio.” 

De yogadocente is vriendelijk en de ruimte is licht. Het zorgt voor een prettige sfeer. “Dat is ook belangrijk” vertelt Ilona. “Cursisten moeten zich op hun gemak voelen. Ik merk dat mensen eerst even moeten ‘landen’ als ze binnenkomen, een fijne omgeving helpt daarbij.”

Lessen

“In mijn lessen combineer ik inspanning met ontspanning, daarnaast komen ademhalingsoefeningen wekelijks aan bod. In de lessen zie je de invloeden van Vinyasa yoga terug, de vorm van yoga waarin Ilona is opgeleid. In combinatie met de ademhaling ‘flowen’ we rustig van houding naar houding.”

Rug

Je ware leeftijd is af te lezen aan de flexibiliteit van je rug

Naast meditatie en ontspanning, heeft yoga veel lichamelijke voordelen. “We creëren meer ruimte in het lichaam, bijvoorbeeld in de borstkas. Als we dagelijks voorovergebogen achter een bureau zitten, verkorten onze borstspieren. Dat geld ook voor onze hamstrings, als deze verkorten kan dat rug- en bekkenklachten opleveren. Door verkorte spieren beperken we onze bewegingsmogelijkheden. Door yoga houden we ons wervelkolom jong en flexibel, omdat we deze in de les alle kanten op bewegen. Voorover, achterover, zijwaarts en ook draaien en twisten. In yoga zeggen ze ook wel eens: ‘Je ware leeftijd is af te lezen aan de flexibiliteit van je rug’.”  

Ilona kwam zelf in aanraking met yoga nadat fibromyalgie bij haar werd geconstateerd. “Yoga heeft mij zo ontzettend goed geholpen. Daar is mijn passie voor yoga ontstaan. Op fysiek niveau zien we de noodzaak in van gezond eten en sporten. Het zorgen voor ons emotionele en geestelijke lichaam is minstens zo belangrijk. Door yoga te beoefenen integreer je rustmomenten die noodzakelijk zijn om te herstellen. Iets wat in het westen nog niet vanzelfsprekend is. Door tijd voor jezelf te nemen, stap je even uit de dagelijkse ratrace routine. Het is een vorm van zelfzorg die net zo belangrijk is als gezond eten en goed slapen. In de stilte hoor je meer, als je je lijf en geest aandacht geeft ben je beter in staat aan te voelen wat je nodig hebt.”

Binnenkort start Ilona met de opleiding Restorative yoga. Ook wel herstelyoga genoemd. Het is een vorm van yoga zonder inspanning, waarbij het lichaam herstellen centraal staat. “Tijdens de diepe ontspanning stimuleren we ons parasympathisch zenuwstelsel, wat een ontspanningsreactie bevordert en stress in ons lichaam vermindert. Restorative Yoga is ideaal voor jou als je herstellende bent van een operatie, blessure of een geestelijk uitdagende periode.”

Groepen

Elke yogahouding kent meerdere variaties zodat iedereen mee kan doen

Ilona werkt met kleine groepen, van maximaal acht mensen zodat er voldoende aandacht is voor iedereen. “Mijn doel als yogadocent is om een omgeving te creëren waarin je verschillende yogahoudingen kunt ontdekken. Yoga gaat niet over lenigheid of het perfect uitvoeren van een houding, maar om voelen wat het effect van een bepaalde houding kan zijn. Door yoga leer je je lichaam beter kennen. De lessen die ik geef, zijn voor iedereen geschikt. Elke yogahouding kent meerdere variaties zodat iedereen mee kan doen. Als je kunt ademen, kun je yoga beoefenen, zo simpel is het.”

Ilona nodigt mensen met interesse van harte uit om een gratis proefles te volgen. Opgeven kan via een telefoontje of whatsappberichtje naar 06  2960 8051.

Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 16 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 22 uur geleden 72
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
medewerker planning gezocht 23 uur geleden
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15
Afbeelding
"Als we niets doen, gaat iedereen het voelen" Algemeen 14 apr, 10:30 13
Twee verdwaalde narcissen in een veld blauwe druifjes.
De Lezersfoto - Bollen in bloei Algemeen 14 apr, 08:00 2