Afbeelding
Foto: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Sporten van jong tot oud via Sportstichting

Algemeen Gezond & Fit

We worden steeds ouder- en willen graag fit en gezond blijven. Dat betekent dat we al op jonge leeftijd met sport en bewegen moeten beginnen. Sportstichting Texel biedt sport- en beweegactiviteiten voor alle Texelaars, van jong tot oud, in alle dorpen. “We richten ons op ieder niveau van fitheid”, vertelt Connie Joling van de Sportstichting.

“Als je wil dat de drempel laag is, moet je zorgen dat je sport en bewegen dicht bij huis aanbiedt. Als mensen van De Cocksdorp naar Den Burg moeten komen, werkt dat enorm drempelverhogend. In het kader van preventie en positieve gezondheid bieden we sporten aan voor mensen van 55 jaar en ouder. We hebben deelnemers van boven de negentig”, vertelt Connie Joling. 

Zoals Dynamic Tennis. Het lijkt op tennis, maar wordt gespeeld op een badmintonveld met lichtere, kleinere rackets en een andere bal

“Voor de minst vitale groep organiseren we ‘functioneel trainen’. Gericht op het goed kunnen functioneren in de dagelijkse praktijk. Je kunt hierbij denken aan oefeningen die het roeren in een grote pan nabootsen of bijvoorbeeld een oefening met twee boodschappentassen met gewicht erin. De deelnemers lopen dan van de ene naar de andere pion en moeten in balans blijven. Met dit soort oefeningen, zorgen we ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In de supermarkt moeten ze ook van het schap naar de rollator of van de winkel richting de auto lopen. Als je de boodschappen verdeelt over twee tassen, is dat makkelijker als de vitaliteit afneemt”, vult Betsie Verhoeven aan.

Er zijn ook tal van activiteiten waarin vitalere deelnemers hun energie goed kwijt kunnen. Zoals Dynamic Tennis. Het lijkt op tennis, maar wordt gespeeld op een badmintonveld met lichtere, kleinere rackets en een andere bal. “Het leuke aan die sport is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het rustig aan doen, maar je kunt er ook vol ingaan”, vervolgt Connie.

Breed aanbod

Verder is er bijvoorbeeld Werelddansen voor iedereen die het leuk vindt om internationale dansen te leren, met af en toe een uitstapje naar country, ballroom, rounds en partydansen. 

Keep fit is een sportprogramma speciaal voor Texelaars van 55 jaar en ouder. In de sportlessen worden op een leuke en gevarieerde manier allerlei vormen van sport aangeboden. Balsporten, tennis, badminton, bewegen op muziek maar ook conditietraining.

De Sportstichting organiseert jaarlijks fittesten voor 55+, waarbij er een advies voor bewegen gegeven wordt.

Gezond Natuur Wandelen is voor iedereen die graag buiten is en houdt van wandelen. Op verschillende plaatsen op Texel starten wekelijks wandelingen van ongeveer een uur. “Hopelijk komen er nog wat vrijwilligers bij die groepen willen begeleiden. Wie dit leuk lijkt, kan contact opnemen via info@sportstichtingtexel.nl”, vertelt Connie. 

“Op dit moment worden in alle dorpen activiteiten georganiseerd, in Oosterend is er op dit moment nog geen Sociaal Vitaal, maar de intentie is er dat we dat binnenkort weer gaan opstarten.” 

“Zin om in beweging te komen? Bekijk alle activiteiten op sportstichtingtexel.nl. Heb je vragen? Mail gerust naar onze beweegcoaches: 

buurtsportcoach@sportstichtingtexel.nl”, besluit Betsie.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45