Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Acupunctuur en kruiden in strijd tegen aangezichtsverlamming

Algemeen Gezond & Fit

“Vanaf het moment dat ik bij Ling binnenstapte, voelde ik de warmte door haar enthousiasme. Dokters zeiden dat ik niet verder zou herstellen, maar na een paar behandelingen is het wel verbeterd en boek ik nog steeds vooruitgang.”

Aan het woord Diane Ruiter. In februari 2019 kreeg ze klachten als zware hoofdpijn, energieverlies, extreme hormonale overgangsklachten en voelde ze zich niet lekker. Ze was totaal uit balans. Onderzoeken bracht niets naar boven. Tot ze in op een ochtend in juni wakker werd en zag dat de ene kant van haar gezicht was gaan hangen. Al snel bleek dat ze te maken had met aangezichtsverlamming. Ongeveer de helft van de gevallen van een aangezichtsverlamming ontstaat plots zonder aanwijsbare oorzaak. Doorgaans treedt er na een paar weken dan wel maanden spontaan herstel op, bij Diane niet. Weken gingen voorbij, maanden gingen voorbij en de kans op herstel werd steeds kleiner. 

Acupunctuur en kruiden

Artsen zeiden dat ik er mee moest leren leven. De kans op verder herstel was zeer klein

“We waren achttien maanden verder na een revalidatieproject met mimetherapie, ergotherapie, fysiotherapie en psychologische ondersteuning. Artsen zeiden dat ik er mee moest leren leven. De kans op verder herstel was zeer klein. Ik vond het verschrikkelijk. Mijn oog hing en is maanden afgeplakt geweest, ik kwam niet meer buiten. Ik kon niet uit mijn woorden komen en moest opnieuw leren eten. De enige optie die de artsen nog gaven, was het transplanteren van zenuwen uit mijn been naar mijn gezicht. Garanties krijg je dan ook niet. De stap naar Ling Eveleens - op advies van de mimetherapeut- was voor mij een laatste redmiddel.”

Als ik niet praat, zie je eigenlijk niet meer dat ik de aangezichtsverlamming heb gehad

En zo kwam Diane terecht bij Acupunctuur Yi Xiao Tang aan de Keizerstraat in Den Helder. “Ik ken Ling uit De Cocksdorp. Ze schrok toen ze mij zag, maar vanaf het eerste moment voelde ik alleen maar warmte. Zij gaf mij direct het gevoel dat ze mij ging helpen en dat heeft ze gedaan. Samen met haar collega’s Dr. Sun, Shi Wei, Guan en Lijun. Ze heeft met acupunctuur niet alleen mijn gezicht behandeld, maar ook andere gebieden. Daarnaast gebruikt ze kruiden bij haar behandelingen en heeft ze cuppingtherapie en ‘Tui Na-massage’ toegepast. Het gaat nu al stukken beter. Als ik niet praat, zie je eigenlijk niet meer dat ik de aangezichtsverlamming heb gehad. Hier kan ik mee leven. Hoewel we de behandelingen aan het afbouwen zijn, merk ik nog steeds verbetering.”

Emotioneel opgeleefd

Ling en haar collega’s van de praktijk hebben een stuk vreugde teruggebracht in het leven van Diane

De afgelopen drie jaar waren zwaar voor Diane. Door haar aangezichtsverlamming durfde ze niet naar buiten en belandde ze in een sociaal isolement. De behandelingen bij Ling hebben dus niet alleen een fysiek effect. “Ook emotioneel voel ik mij vele malen beter. Ik was in een burn-out en een depressie beland. Dit kwam door een opstapeling van een aantal nare gebeurtenissen. Hier op het eiland, maar ook uit het verleden. Nu heb ik weer het gevoel dat ik er mag zijn. Autorijden zit er nog niet in, maar fietsen lukt wel weer. Dit was twee jaar lang onmogelijk”, vertelt een stralende Diane. “Het enige waar ik nu nog last van heb is een gebrek aan smaak, alles voelt bitter.” Ling en haar collega’s van de praktijk hebben een stuk vreugde teruggebracht in het leven van Diane. “Ling zei vanaf het begin dat zij (en haar team) me beter ging maken en dat ik me niet druk moest maken. Wat waren nu drie jaar van mijn leven? De positieve en vakkundige aanpak hebben mij weer de persoon gemaakt die ik was. Ik ben haar heel dankbaar. Zij helpt je echt.”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1