Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kinderen leren om te gaan met boosheid

Algemeen Gezond & Fit

“Waarom word ik boos?”, “Wat was de aanleiding?”, “Op wat voor manier word ik boos en waarom?” Vraagstukken die aan bod komen in de emotieregulatietraining ‘Hoe word ik boos?’ van de Family Academy.

Uiteindelijk is het doel dat het kind zich bewust wordt van de specifieke situaties die boosheid oproepen: de triggers

De training is bedoeld voor kinderen van negen tot dertien jaar die zich boos of tegendraads zijn gaan gedragen. De kinderen laten soms driftig gedrag zien, maken ruzie, zijn opstandig, prikkelbaar of reageren zich af op anderen. “Dat kan tot lastige situaties leiden op school of thuis. Vaak hebben deze kinderen een negatieve kijk op zichzelf, anderen en de wereld. Wij gaan er in de cursus mee aan de slag. Waar komt dat beeld vandaan en wat kun je eraan doen?”, vertelt orthopedagoog Keetie Klop-Drooglever Fortuyn, die de cursus samen geeft met systeemtherapeut Milena Hilstra. 

“Ik geef de cursus ook al individueel. Het voordeel van groepen, is dat je direct ziet hoe de jongeren reageren op leeftijdsgenoten. We werken met maximaal vier kinderen per groep, waarbij zorgvuldig wordt gekeken dat kinderen uit bijvoorbeeld dezelfde klas, niet bij elkaar in de groep komen. Dan is er namelijk al een bepaalde hiërarchie.” 

Keetie omschrijft de cursus als behoorlijk intensief. “Er zijn twaalf wekelijkse bijeenkomsten en de kinderen krijgen ook een oefenopdracht mee om zo de vaardigheden die tijdens de bijeenkomst aan bod zijn gekomen te blijven oefenen. Ieder kind heeft zijn eigen hulpvraag, maar rode draad in de opbouw is het analyse/ interventieschema ‘het G-model’. Er zijn vijf G’s die staan voor gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag, en gevolg. Docenten en ouders worden intensief betrokken. Ze leren om te kijken naar waarom en sinds wanneer dit kind zich tegendraads is gaan gedragen. Ze kunnen het kind beter helpen wanneer ze inzien wat er achter het gedrag verborgen ligt. En zo kunnen ze het kind ook beter helpen met het toepassen van het geleerde en met de opdrachten voor thuis.”

De één kropt alles op, een ander gooit juist alles eruit of wordt agressief

Maar wanneer meldt een ouder zich nu voor zo’n cursus? “Er is geen harde lijn. Zodra een kind geremd wordt in zijn ontwikkeling door problemen rondom boosheid, is de cursus geschikt. Ouders kunnen bij twijfel altijd contact met ons opnemen. Vaak weten ouders het wel als kinderen vastlopen door boosheidklachten. Dat uit zich bij ieder kind anders. De één kropt alles op, een ander gooit juist alles eruit of wordt agressief. We gaan hier op een speelse en afwisselende manier mee aan de slag. Het is belangrijk dat het voor het kind natuurlijk niet alleen maar intensief is”, vervolgt Keetie. 

Boosheid - en de gevolgen daarvan - overkomt kinderen die aan deze cursus deelnemen vaak. Uiteindelijk is het doel dat het kind zich bewust wordt van de specifieke situaties die boosheid oproepen: de triggers. Het kind leert deze situaties herkennen, zodat hij beter is voorbereid op potentieel moeilijke situaties. Het herkennen van deze situaties is de eerste stap naar zelfcontrole. Kinderen registreren thuis hun eigen gedrag en praten hier op de bijeenkomsten met elkaar over als gelijkgestemden. De planning is om in maart te starten met de cursus. De specifieke data worden bekend, zodra er genoeg deelnemers zijn. 

Meer informatie op www.family-academy.nl, opgeven via contact@family-academy.nl.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2