Veronique Stiggelbout in haar praktijk aan huis.
Veronique Stiggelbout in haar praktijk aan huis.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Veel mensen kunnen baat hebben bij een guasha-behandeling”

Algemeen Gezond & Fit

“Het begon met vrijwillige ‘proefpersonen’ tijdens mijn opleiding.  Doordat de mensen die geweest waren zo tevreden waren, werd het al snel te druk om het als hobby te blijven doen.” Aan het woord Veronique Stiggelbout van ‘Veronique, Guasha therapie & coaching’.

Het is geen wondermiddel en zeker geen vervanging van bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Wel is het zo dat er inmiddels een aantal fysiotherapeuten cliënten doorsturen naar mij

We spreken af met Veronique in haar praktijk aan huis aan het Pater Witteplein 12 in Den Burg. Hoewel steeds meer mensen bekend zijn met de behandelingen, legt de Texelse het graag nog een keer uit. “Guasha is een eeuwenoude therapie om opgehoopte afvalstoffen in het lichaam op te ruimen. Ik doe dat door met een gladde edelsteen of munt over de huid van de rug te schrapen. Op deze manier breng je het transport van opgeslagen afvalstoffen in het onderhuids bindweefsel op gang. Het werkt bijvoorbeeld goed voor mensen met een ‘frozen shoulder’, mensen die schouder- en nekklachten hebben door een verkeerde houding op kantoor en kan migraineklachten verminderen.” 

Voor sommige mensen klinkt dit misschien wat mysterieus, maar Veronique is zelf heel nuchter. “Het is geen wondermiddel en zeker geen vervanging van bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Wel is het zo dat er inmiddels een aantal fysiotherapeuten cliënten doorsturen naar mij. Mijn behandelingen pakken de buitenkant aan, de fysiotherapeut de binnenkant om het maar even zo te zeggen. Zo versterkt het elkaar.”

Foto’s van een aantal behandelde ruggen met rode strepen als gevolg van een guasha-behandeling zien er in eerste instantie heftig uit, maar er zit verschil tussen foto’s en de praktijk. “Een uitnodiging om te ervaren ‘wat guasha is’ leert dat je het schrapen over de rug eigenlijk amper voelt. Terwijl de rug in de kruidenolie gaat (gekscherend ‘maggi’ genoemd omdat het nogal kruidig ruikt) legt Veronique uit dat ze met de gladde steen over de huid schraapt en niet duwt. “Als ik zou duwen, werk ik aan vochtophopingen in het lichaam en dat is niet de bedoeling”, tekende een redacteur van deze krant eerder al op. 

Iedereen die op kantoor werkt, herkent wel dat gevoel van schouders die helemaal vastzitten, omdat je toch net te lang hebt doorgewerkt. Die blokkades kan ik wegnemen met een aantal behandelingen

Het zijn de broze haarvaatjes in het onderhuids bindweefsel die Veronique breekt door de vacuümwerking van de steen tijdens het schrapen. De kleine druppeltjes bloed die bij het breken vrijkomen, nemen de afvalstoffen mee die bij de haarvaatjes zitten. Het breken van de haarvaatjes verklaart ook meteen de rode strepen op de rug. “Het is heel belangrijk dat mensen die een behandeling hebben ondergaan daarna veel water drinken. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Toch is er ook nog wel eens kritiek op de handelingen, daar ze niet voor iedereen geschikt zijn. “Ik ga niet zomaar met mensen aan de slag. Ik ga eerst in gesprek met ze. Bij bepaalde klachten is quasha namelijk niet verstandig en dan begin ik er natuurlijk niet aan. Zoals ik al aangaf, het is geen wondermiddel en geen vervanging van iets anders. Er zijn mensen die er baat bij hebben en die groep help ik. Natuurlijk moet je weten wat je doet en daarom heb ik ook een speciale opleiding gevolgd. Iedereen die op kantoor werkt, herkent wel dat gevoel van schouders die helemaal vastzitten, omdat je toch net te lang hebt doorgewerkt. Die blokkades kan ik wegnemen met een aantal behandelingen. Bij andere klachten biedt het verlichting.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1