Jonge Texelaars op de Gezondheidsbeurs (archiefbeeld)
Jonge Texelaars op de Gezondheidsbeurs (archiefbeeld) Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texel Samen Beter: Zinvol bezig zijn geeft meer kwaliteit van leven

Gezondheid Gezond & Fit

Zorg op Texel is volop in beweging. Meest tastbaar is misschien wel het initiatief voor Gezondheidsplein Texel, het centrum waar zorgverleners uit verschillende disciplines onder één dak komen. Een  initiatief dat van harte wordt ondersteund door zorgcoöperatie Texel Samen Beter. Die kan wel wat extra bestuurskracht gebruiken.

Veelbelovend initiatief is ook Coöperatie Kern Gezond Texel. Deze staat voor meer gezondheid. Dat gaat, naast lichamelijk en mentaal functioneren, ook over kwaliteit van leven, mee kunnen doen, voor jezelf kunnen zorgen en zinvol bezig zijn.

Belangrijk voor een gevoel van goede gezondheid is zingeving. Je voelt je gezonder als je het gevoel hebt dat je zinvol bezig bent

Kern Gezond Texel komt voort uit de Coalitie Positieve Gezondheid. Dit is een samenwerkingsverband van inwoners, 17 zorg- en welzijnsaanbieders en de gemeente Texel. Deze coalitie nam onder meer het initiatief tot het programma “Gezond Texel 2030” op. Doel daarvan  is de toenemende vraag naar zorg op Texel ook in de toekomst op te kunnen vangen. De zorg dreigt dan onbetaalbaar te worden door vergrijzing en ontgroening. Bovendien zijn er straks minder arbeidskrachten beschikbaar.

Doelstelling is het realiseren van vijf procent meer gezondheid voor alle Texelaars in vijf jaar tijd en daarnaast het terugdringen van de zorgkosten. Preventie wordt hierbij een sleutelbegrip.

Om het doel te bereiken zijn drie actielijnen ontwikkeld.

Andere pijler is gezond omgaan met uitdagingen op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied

Welzijn en bewegen op recept is een van de manieren om mensen te helpen gezonder te gaan leven en zo meer levensvreugde en minder zorgkosten te bereiken. Community building is het versterken van de eigen kracht van gemeenschappen op Texel, bijvoorbeeld binnen woongemeenschappen. Zodat mensen met elkaar meer kunnen opvangen en zorgvoorzieningen beschikbaar blijven voor wie dat echt nodig hebben.

Andere pijler is gezond omgaan met uitdagingen op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Denk aan het stimuleren van bewegen, wandelen, etc. Belangrijke partij voor een goede gezondheid zijn ook de Texelse bedrijven. Een brede samenwerking van zorgverleners, scholen, verenigingen, ondernemers en werkgevers. Dit wordt straks tastbaar in Gezondheidsplein Texel, dat aan de Emmalaan komt.

Bijzondere partij tussen de professionele zorgverleners is coöperatie Texel Samen Beter. Bestuurslid Joost de Veer: “Voorkomen is beter dan genezen. Wij zetten ons met name in om het gedachtegoed van positieve gezondheid op de kaart te krijgen. Kijk niet naar je beperkingen, maar naar je mogelijkheden. 

Niet in de laatste plaats door Texel Samen Beter. De onafhankelijke coöperatie heeft met ruim 500 leden een flinke achterban

Belangrijk voor een gevoel van goede gezondheid is zingeving. Je voelt je gezonder als je het gevoel hebt dat je zinvol bezig bent. Dat gaat verder dan de arts, de apotheek, de tandarts en de fysiotherapeut. Het vraagt bijvoorbeeld ook dat werkgevers met hun medewerkers in gesprek gaan. Niet alleen over de productiviteit, maar vooral over de vraag: wat is nou werkelijk belangrijk voor jou? Zoals medewerkers graag gezond willen blijven, zijn werkgevers gebaat bij een goede gezondheid van hun werknemers. Christien Groen is trainer positieve gezondheid.”

Belangrijke doelen, waarvoor al veel stappen zijn gezet. Niet in de laatste plaats door Texel Samen Beter. De onafhankelijke coöperatie heeft met ruim 500 leden een flinke achterban. De Veer: “Waar we nu vooral naar op zoek zijn is extra bestuurskracht. Bestuurders die ook overdag tijd vrij kunnen maken om met professionele partijen aan tafel te gaan voor overleg.”

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3