Eigenfoto
Eigenfoto

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Ik wil mensen raken met mijn teksten”

Algemeen

“Ik ga niet meer stoppen, want ik heb er faith in. Het boeit me niet echt, maar bedankt voor je mening. Jij rende weg en je dacht dat ik meeging. Veel irritatie en dit is maar één ding.” Mening - FreezR - 2021


Pas zestien jaar en toch zijn de rapnummers van FreezR al bijna 27.000 keer beluisterd op Spotify. Als het aan Sam Ekker, zoals hij in het echt heet, uit Den Burg ligt, is dit pas het begin. Vandaag verschijnt zijn nieuwe nummer ‘Omhoog’, een nummer dat hij uitbrengt met Kaascouse. Voor veel lezers van deze krant waarschijnlijk onbekend, maar dat is compleet anders Sams leeftijdsgenoten. Producer van het nummer is Eyah (Texelaar Sven Zwetsloot). 


“Ik wil beroemd worden en dat mensen blij worden van mijn muziek. Ik wil dat ze zich in mijn muziek kunnen verplaatsen. Ik schrijf mijn teksten zelf en probeer mijn gevoel over te brengen in mijn teksten. Daar zoek je dan een goede beat bij, soms maken we die ook zelf (met Sven). Ik wil naar de top van Nederland. Ik wil naar het level van Frenna en $hirak”, vertelt hij. Lachend vult hij aan: “Lil Kleine is nu even een minder goed voorbeeld om te noemen.”

We spreken Sam aan de eettafel in het huis van zijn moeder Sandra Schultinga-Kiers en haar man Ger in de Julianastraat. “Over tien jaar heb ik hopelijk mijn eigen huis. Ik wil eerst de Herman Brood Academie gaan doen. Over twee maanden hoor ik of ik auditie mag doen”, vervolgt de leerling uit havo 4. 

Taalvaardig

Veel van zijn teksten zullen voor ‘oudere’ lezers klinken als slecht of vreemd Nederlands, maar wie naar de teksten van bekende rappers van nu luistert, kan alleen maar trots zijn op wat Sam doet. De teksten lopen goed op de maat, hij speelt met taal en vindt creatieve oplossingen. FreezR heeft potentie, zijn raps klinken nu al heel volwassen. Vorig jaar debuteerde hij op Spotify met zijn nummer ‘Uit het niets’. Het refrein is als volgt:

Je wilt met me zijn, maar bro je bent nep

je praat achter me rug om, waar is je respect.

Ze noemen me klein, maar ik sta op mijn plek.

Zij wil m’n Snapchat, maar ik ben niet gek.

De jonge Texelaar heeft het naar zijn zin tijdens het interview. Hij heeft de krant benaderd na een tip van een vriend van hem. “Marketing is erg belangrijk in deze branche. Mensen moeten je wel horen. Naast het schrijven van teksten, verdiep ik me daarom ook in de manieren waarop je jezelf het best in de markt zet. Natuurlijk gaat het om de kwaliteit, maar daar heb je niets aan als niemand het hoort.”

Talent

Volgens Sam is er een heel talentvolle lichting artiesten op Texel. “Daarom wil ik ook een studio starten waar we zelf muziek kunnen opnemen. Ik ben een keer naar Sven (Zwetsloot red.) geweest om komende nummers op te nemen. Ik spreek hem veel, hij helpt vaak.”

Sam weet wat hij wil en heeft daar zijn zinnen op gezet. De komende tijd kunnen we meer nummers van hem verwachten. Dat hij echt serieus is, ontdekken zijn vrienden ook steeds beter. “Aan het begin maakten ze wel geintjes hoor, ook met mijn artiesten naam. We hadden twee jaar terug een tool die die namen automatisch genereerde, daar kwam het Nederlandse woord vrieskist uit. Daar komt het uiteindelijk vandaan.”

Afbeelding
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 20 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30