Kets en Heino in De Slock.
Kets en Heino in De Slock. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Vroeger pieken, natte horeca start pilot met sluiting 2:00 uur

Algemeen

Onder het mom van ‘als je eerder komt, kan het ook gezellig zijn’ start de Texelse natte horeca een pilot waarbij de sluitingstijden teruggaan naar twee uur. Alleen discotheek De Toekomst in De Koog houdt de oude sluitingstijden aan. 

Sluitingstijden

De kroegen op Texel gaan om 2:00 uur dicht

Goed idee

Slecht idee

Geen mening

“De jeugd heeft het zwaar genoeg gehad de afgelopen twee jaar”, stelt Arnold ‘Kets’ Kearcher namens de Texelse natte horeca. De redactie is uitgenodigd in café De Slock in Den Burg waar Kets en Heino Huizing namens de natte horeca het woord doen. Zij leggen uit waar het besluit vandaan komt. 

Als we de sluitingstijden een keer aan willen pakken, is dit het moment

“Tijdens de coronaperiode hebben we gemerkt dat gasten steeds flexibeler werden met de wisselende sluitingstijden. We spraken ook steeds meer gasten die het wel prettig vonden dat ze de dag erop fitter waren. We kunnen deze pilot houden binnen onze vergunning en we gaan het in juli evalueren. Deze vrijdag gaat de wereld weer open. Als we de sluitingstijden een keer aan willen pakken, is dit het moment”, vertelt Heino. “Iedereen doet mee, dat is het mooie. Als we om twee uur de deuren sluiten zal een deel van de gasten naar De Toekomst gaan, de ander haalt nog even shoarma en de rest gaat naar huis. Dat zorgt voor spreiding en dat is goed voor iedereen. Ook voor de taxi’s en de politie bijvoorbeeld. We hebben gekeken naar een manier waarbij de jongeren nog wel tot diep in de nacht door kan gaan. Van de rest hopen we dat ze gewoon eerder gaan komen, we zien die verschuiving sowieso al. Toeristen doen dat nu al. In plaats van thuis indrinken, gewoon eerder naar het café. Vroeger pieken, eerder thuis”, lacht Kets. 

Heino besluit: “Ed Stiekema zei vroeger al dat mensen niet langer dan een uur of vier in het café zaten. Als je om tien uur begint, ben je om twee uur wel klaar. En anders kun je thuis nog een after doen in plaats van andersom natuurlijk. Wij denken dat dit in het kader van de gezondheid in het algemeen een goed idee is. Ook met het oog op steeds moeilijker te krijgen personeel is het zo voor de caféhouders makkelijker te behappen, zonder dat het ten koste hoeft te gaan van de gezelligheid. Nu was het zo dat we soms anderhalf tot twee uur met een paar gasten zaten te wachten tot het na twaalf uur pas druk werd. Misschien moeten we met zijn allen eens van die mindset af. Ja, we hebben vroeger gevochten voor latere sluitingstijden, maar tijden veranderen ook.” 

De nieuwe sluitingstijden gelden niet voor evenementen als bijvoorbeeld Ouwe Sunderklaas

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3