Cor van der Knaap, initiatiefnemer van de petitie "Tesselaars voor de wind", op de Prins Hendrikdijk bij het NIOZ., vlakbij de door hem beoogde locatie. “Hoog tijd om wind te benutten”
Cor van der Knaap, initiatiefnemer van de petitie "Tesselaars voor de wind", op de Prins Hendrikdijk bij het NIOZ., vlakbij de door hem beoogde locatie. “Hoog tijd om wind te benutten” Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Cor van der Knaap start petitie “Tesselaars voor de wind”

Algemeen

“De gasprijs is verdrievoudigd, elektriciteit verdubbeld, de aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. We barsten van de wind, maar benutten het niet, door tegenwerking van de politiek en andere invloeden. Tijd voor verandering.”

Windenergie. In de raad durft bijna niemand het woord nog in de mond te nemen. Organisaties als Stichting Kernwaarden Texel, 10 voor Texel en anderen die opkomen voor onze landschapswaarden, staan (onder meer) kritisch tegenover windturbines en laten daarover ook van zich horen. Met de petitie “Tesselaars voor de wind” (in deze krant) kaart initiatiefnemer Cor van der Knaap dus een heikel onderwerp aan.

Kleinkinderen

Zo’n felle weerstand rechtvaardigt de vraag: Waarom? Cor van der Knaap, die de advertentie uit eigen zak betaalt: “Aan de ene kant denk ik: Cor, je bent hartstikke gek dat je dit doet. Maar ik heb het er voor over. Ik ben op een goede wereld terecht gekomen en zou ook kunnen zeggen: het zingt mijn tijd wel uit. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik heb ook kinderen en kleinkinderen. Als die over tien jaar zeggen: “Opa, wat heb jij er aan gedaan?” Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Als een ander het zou doen, zou ik dat ook prima vinden. Maar het is net als met die auto in de gracht. Iedereen kijkt en wacht af. Wie gaat ze redden?”

Van der Knaap manifesteert zich al een tijdje als warm pleitbezorger voor windenergie. Onder meer met het platform Alternatieve energie op Texel op Facebook. En hij organiseerde er in Oosterend een bijeenkomst over.

Geen tunnelvisie

“Ik lees en hoor op Texel veel over duurzaamheid en Texel zelfvoorzienend. Maar, op wat zonnepaneeltjes na, gebeurt er eigenlijk niets. Terwijl het eiland wel een mooie geschiedenis heeft gehad van het zelf opwekken van stroom. Dat is toen naar de overkant geraakt. Maar we kunnen het terughalen. Door zelf energie op te wekken met windmolens. Nou hoor ik iedereen al direct over horizonvervuiling. Nou, ik heb echt geen tunnelvisie en wil Texel echt niet voltrappen met torenhoge windmolens, zoals in de Wieringermeer, van 180 meter hoog. Of die van Europoort, 250 meter.”

“We zijn een democratie en dan zoek je met elkaar toch vaak de middenweg. Ik denk aan tien windmolens van maximaal 70 tot 80 meter hoog. Achter de dijk, in de buurt van de kom bij de NIOZ-haven. Daarmee kun je per jaar in totaal 30 miljoen kWh opwekken. Daarmee zijn we er nog niet, Texel gebruikt jaarlijks zo’n 80 miljoen kWh. Maar er zijn nog vele schuren waarom we zonnepanelen kunnen.”

“Dan is het niet de bedoeling dat de opbrengst in de zakken van rijke investeerders, bijvoorbeeld uit Japan voelt. Nee, wij als Texelaars zijn eigenaar. Elke Texelaar kan aandeelhouder worden. Stel je eens voor: nu betalen we ons blauw aan energie, straks verdienen we er aan. Bovendien: we willen toch niet afhankelijk zijn van Poetin?”

Poetin

Terug naar de alom aanwezige weerstand. “Die is er inderdaad. Maar ik hoor het vooral vanuit de politiek en natuur- en landschapsorganisaties. Toch heb ik sterk de indruk dat veel Texelaars er anders over denken. Zeker nu we het allemaal steeds meer in de portemonnee gaan voelen. Vogelaars zeggen direct: niet van die gehaktmolens op het eiland. Denken ze dat er door windmolens op zee minder vogels sneuvelen. Maar wat denk je dat, naast het verkeer, de grootste vijand is van de vogels en de rest van de natuur? Het klimaat. En daarvoor heb je windmolens nodig.”

Door het tekenen van de petitie geven voorstanders een signaal af aan de politiek. De petitie omvat, naast het windmolenparkje bij het NIOZ, nog twee punten:

  1. Het zonder vergunning mogen plaatsen van een windwokkel op het dak of in de tuin van het eigen huis. Deze hebben ongeveer de grootte van een flinke (Engelse) schoorsteen.
  2. Boeren moeten de mogelijkheid krijgen om op hun erf een zogeheten EAZ-molen te plaatsen, om (grotendeels) in de eigen energiebehoefte te voorzien. Deze zijn vijftien meter hoog.

Van der Knaap: “Ik weet dat in de huidige raad er geen meerderheid bestaat voor windenergie. Maar ik merk dat het tij aan keren is. De vraag is nu, wat doen we? Wachten we af, of komen we in actie? Ik kies voor het laatste en hoop dat veel Texelaars de petitie tekenen.”

Petitie

De petitie uit de krant kan worden ingeleverd bij Cor van der Knaap, Wilsterstraat 28, 1791XS in Den Burg. De petitie kan ook online worden getekend. Dat kan via deze link ‘”Tesselaars voor de wind”.

Elke Texelaar kan aandeelhouder zijn

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 23 uur geleden 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur gisteren
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30