Dorpsstraat De Koog
Dorpsstraat De Koog Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Weinig ondernemers wisten van CTB-steun

Algemeen

De rijksoverheid heeft een subsidie voor de gemeente Texel beschikbaar gesteld van maximaal € 52.182. Dit bedrag kan worden gebruikt voor vergoedingen aan organisaties en instanties die extra kosten maken voor de controle op coronatoegangsbewijzen (CTB’s).Vanaf september 2021 was er al €70.649,- beschikbaar. In de regio werd hier door diverse gemeentes over gecommuniceerd, op Texel bleken maar weinig ondernemers op de hoogte van de mogelijkheid.

De eigenaar van een pannenkoekenrestaurant in De Koog zag een bericht op het ‘ondernemersloket’ van de gemeente Hollands Kroon, waarin ondernemers actief werden opgeroepen gebruik te maken van de regeling. Op Texel bleef het stil en dus stelde de eigenaar vragen bij de gemeente. Daar de antwoorden weinig bevredigend waren, diende de eigenaar op 11 november een WOB-verzoek in. De gemeente reageerde hierop op 12 januari.  Uit de opgevraagde stukken blijkt dat op Texel alleen de Sportstichting (diende een offerte in van €7.653,25) reageerde. In documenten in bezit van de redactie valt onder meer te lezen: “Sportstichting Texel had in de media gelezen over die gelden en heeft toen contact met ons opgenomen. We hebben toen intern besproken hoe ermee om te gaan.” 

Verder op staat “Omdat het geld nu eenmaal beschikbaar is, hebben we aangegeven dat het ook gebruikt kan worden. Al stellen we ons primair wel op het standpunt dat ondernemers het eerst zelf moeten proberen te regelen.”

Het geld is volgens de gemeente bijvoorbeeld bedoeld voor de inzet van extra personeel  (beveiligers, controleurs of hosts) of materiaal dat is aangekocht om de controle op het CTB uit te kunnen voeren. De redactie heeft vragen gesteld over deze €70.649. Er heeft maar één partij een verzoek ingediend. Dit betekent wel dat er mogelijk geld is blijven liggen. Geld dat organisaties en bedrijven goed hadden kunnen gebruiken in een tijd dat er veel extra eisen aan openstelling waren gesteld. Aan de gemeente is onder meer gevraagd of de gemeente zelf wel geld heeft aangevraagd dat voor de regio beschikbaar was, en waarvoor dat dan gebruikt is. 

In Den Haag wordt gesproken over het versoepelen van de maatregelen. Eén van de versoepelingen die in diverse media wordt genoemd, is het afschaffen van het Corona Toegangsbewijs. 

Huidige aanvraag

 Aanvragen voor de nieuwe subsidie kunnen tot 15 april 2022 online gedaan worden.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35