Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Hart voor Texel met 15 kandidaten nieuwkomer op Texels politiek toneel

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Met 15 kandidaten neemt Hart voor Texel voor het eerst deel aan de verkiezingen in maart van dit jaar. De nieuwe partij laat op de website www.HartvoorTexel.nl weten waar zij voor staan: “Wij kiezen altijd vanuit gezond verstand en stellen daarbij één kernvraag aan onszelf: Wat is het beste voor ons eiland? In plaats van ons te laten leiden door partijpolitiek luisteren we naar de inwoners wat er beter kan. Alle kandidaten hebben liefde voor het eiland en zetten zich optimaal in voor onze samenleving”, zo staat er op de website te lezen.

Oud-wethouder Edo Kooiman voert de prachtige lijst met voornamelijk jonge kandidaten aan. Erik Polderman (36), exploitant van surfschool Foamball staat op de tweede plek voor een oude bekende uit de politiek Henk Jonker. De buschauffeur was jarenlang raadslid voor Texel 2010 en wil zich graag weer inzetten voor het raadswerk. Jonker zit ook in het bestuur van de ondernemingsraad van Connexxion. Op de vierde plaats staat ook een nieuwkomer, de 19-jarige jonge ondernemer Milo van Hardeveld. Milo is zeer actief als trainer en wil verbinden vanuit passie, kracht en creativiteit. Dennis Vonk staat op de vijfde plaats en heeft eigenlijk geen introductie nodig. De Cocksdorper beheert de Facebookpagina Texel Dit was het Nieuws waar bijna 6200 leden dagelijks historische foto’s kunnen bekijken. Daarnaast heeft Dennis zijn schoonmaakbedrijf Gewoon Schoon. De 29-jarige Martijn Eelman staat op de zesde plaats. Hij heeft samen met zijn broer Maarten het fitnessbedrijf Lust for Sport aan de Bernhardlaan. De eerste vrouwelijk kandidaat op de lijst is Mirjam Pansier. De Texelse werkt bij de eigenarenservice op vakantiepark De Krim en heeft besloten om zich ook te willen inzetten voor de plaatselijke politiek.

Kets Kaercher staat op de achtste plaats van de kieslijst van Hart voor Texel. De uitbater van café Sjans wil zich vooral inzetten voor de horeca. Hij is al geruime tijd in de politiek actief. Dennis Beumkes, eigenaar van bouwbedrijf Texel, staat op de negende plaats op de lijst. Met zijn achtergrond vanuit de bouw is hij een goede aanvulling in de partij. Op de tiende plaats staat agrariër Lennart Witte, hij heeft samen met zijn zus Mariska de schapenboerderij op het Oude Land van Texel, bij de HogeBerg. Onderneemster Thera Vonk uit De Koog staat op de elfde plek, voor ICT specialist Jorian Ploegman. Jorian heeft zijn eigen ICT bedrijf in het kantoor met het mooiste uitzicht op de haven van Oudeschild. De sportieve Linda van Miltenburg werkzaam in de evenementenbranche staat op de dertiende plaats. Manager personeel en organisatie bij de RAB groep Dennis Schouwstra neemt de voorlaatste plek in voor hekkensluiter Jan Winnubst. Jan is vooral bekend doordat hij Texelaars beter laat zien omdat hij als opticien bij Pearl werkzaam is.

Texel toekomstbestendig

“Ik ben trots op deze lijst met kandidaten”, zegt Edo Kooiman. “Ik heb alle kandidaten persoonlijk benaderd en gevraagd of zij iets willen betekenen in de politiek. Het zijn mooie gesprekken geweest en allemaal willen ze actief meedoen. We laten een nieuw (jong) geluid horen en leveren een goede bijdrage aan de uitdagingen in de Texelse samenleving.” De missie van Hart voor Texel is dat het eiland met alle dorpen een vitale samenleving blijft, vooruitstrevend, zelfstandig en toekomstbestendig. Waar inwoners betrokken zijn en plezierig kunnen leven in een gezonde omgeving.

Tijd voor politieke vernieuwing

“We hebben deze lijst zorgvuldig gekozen met vertegenwoordigers uit verschillende beroepsgroepen. We hebben geselecteerd op mix van jonge mensen en politieke ervaring. Kandidaten die een duidelijk mening hebben en zich ook goed kunnen presenteren. Ik denk dat het hard nodig is dat de Texelse gemeenteraad vernieuwing ondergaat. Mensen die met twee benen in de samenleving staan en exact weten wat er op het eiland speelt. Toen het nieuws twee weken geleden bekend werd, heb ik enorm veel positieve reacties gekregen. Als deze positieve reacties ook worden omgezet in een goede verkiezingsuitslag, zijn we uitermate tevreden.”

Hart voor Texel heeft een aantal belangrijke punten op de agenda staan. Deze zijn vertaald in een verkiezingsprogramma en een mooie lijst van speerpunten. Het slaapplaatsenbeleid staat duidelijk op de agenda in verschillende punten. Zo streeft Hart voor Texel dat er geen uitbreiding van toeristische bedden meer plaatsvindt. En de kampeerplaatsen mogen niet meer worden omgezet naar bungalows. De zogeheten slapende slaapplaatsen in de bestemmingsplannen moeten snel worden benut of anders verdwijnen deze van de kaart. Ook appartementen in stolpen moeten beëindigd worden. En de partij streeft naar een nog strengere handhaving op alle niet-recreatieve verhuur. De bed & breakfast moeten onder de registratieplicht vallen. En het jeugdkamperen mag wat Hart voor Texel betreft weer terug op de politieke agenda. “Veel jongeren zijn van het eiland verdwenen”, zegt Edo Kooiman. “Dat is doodzonde. De jeugd van nu is de toerist van de toekomst. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Als overheid dichter bij de burger

Ook is er nagedacht over de aanvraag van vergunningen. Dat loopt niet altijd even soepel en de politieke vereniging stelt een combinatiefunctionaris voor, een persoon of meerdere personen die zich bezighouden als intermediair tussen de aanvrager en de vergunning toetsers bij de gemeente.

Wonen op Texel

Ook wonen ontbreekt niet op de politieke agenda. Hart voor Texel ziet dat ook dit een probleem is binnen de gemeente en stelt dan ook voor om een onderzoek te doen naar een eigen woningbedrijf binnen de gemeente. “Meer gemeenten in Nederland werken met een eigen woningbedrijf, waardoor je de regie in eigen hand houdt. Bovendien kun je dan sneller inspelen op lokale situaties en ben je niet afhankelijk van derden. Texelaars behouden het recht om zelf te bouwen natuurlijk, maar je ziet hoe traag sommige ontwikkelingen gaan. Ik hoef de voorbeelden niet te noemen, denk ik.”

Evenementen

Het aantal (sportieve) activiteiten mag wat Hart voor Texel ook worden uitgebreid. “We promoten ons als sporteiland, maar als de VVV een mooi sportevenement naar Texel wil halen, dan stemt de raad tegen. Heel bijzonder. Waar in andere gemeenten voor evenementen de rode loper wordt uitgelegd, is dat bij de gemeente Texel niet het geval. Dat is jammer. Wat ons betreft mag er nog wel iets meer georganiseerd worden op de stranden of in de dorpen. Texel Culinair in de Koog is een prachtig evenement. Soortgelijke evenementen zou moet in meer dorpen kunnen.

Meer over Hart voor Texel op website en de Facebookpagina

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 12 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1