Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Gemerkt dat hier heel veel mogelijk is”

Human Interest

In de serie “Hospice, altijd nodig” besteden we de komende tijd aandacht aan verschillende facetten van het Hospice Texel. We doen dit door een serie interviews met betrokkenen. Vandaag Sita Mijwaard (51) uit Den Burg: “Het vertrouwen dat mensen in je hebben, daar geniet ik van.”

Sita is al zes jaar vrijwilligster bij het hospice en haalt daar nog altijd veel voldoening uit. “Ik kwam door twee momenten in mijn leven in aanraking met het hospice. Ik had een vriendin van veertig die in een hospice terecht kwam en ik zou nog één keer bij haar langsgaan. Toen ik aankwam, bleek ik een uur te laat. Wel zag ik hoe mooi het hospice daar was. Jaren later kwam de overgrootmoeder van mijn kinderen in het hospice in Den Helder terecht. Zij had Russische roots, gingen die vrijwilligers naar de winkel om allemaal Russische producten te halen, ik vond dat zo warm. Ik ervaar dat nu zelf hier. Ben je wel eens in het hospice geweest? Het is zo mooi.”

Hoewel het aan het begin vanzelfsprekend aftasten was, heeft ze geen dag spijt gehad van dit vrijwilligerswerk. “Voor De Slock had ik nog nooit langer dan twee jaar op één plek gewerkt. Ik was op zoek naar nieuwe prikkels naast mijn werk als gastvrouw in het café. Ik heb geen achtergrond in de zorg, maar je komt ook heel ver door te vragen. Zo was er een gast die hulp nodig had bij het verwisselen van incontinentiemateriaal. Ik heb toen gewoon gevraagd op wat voor manier ik kon helpen. Je moet je af en toe kwetsbaar durven opstellen; ik merk dat dat werkt en wordt gewaardeerd. Natuurlijk gaan zorgtaken bij mij niet zo ‘smooth’ als bij iemand die jaren in de zorg heeft gewerkt, maar door goed te communiceren lukt het. Het vertrouwen dat je van de gasten krijgt, is meestal groot. Als je iets niet weet, is er ook geen reden voor paniek. Je bent als vrijwilliger altijd met z’n tweeën en voor de echte, zwaardere zorgtaken is er bovendien altijd een professional bereikbaar. Of iedereen dit vrijwilligerswerk kan doen? Als je zelf denkt dat je het kunt, dan kun je dit, denk ik. Je moet natuurlijk wel wat met mensen hebben.”

Als je zelf denkt dat je het kunt, dan kun je dit, denk ik. Je moet natuurlijk wel wat met mensen hebben

Sita haalt voldoening uit de verhalen van de mensen. “Als er een nieuwe gast is, ben ik altijd benieuwd naar de persoon. Wat is hun verhaal, wat zijn de familiebanden, wat hebben de gasten en hun naasten nodig? Iedere gast is anders en daar pas je de aanpak op aan. We worden van tevoren wel ingelicht of iemand graag een praatje maakt of juist rust wil, maar dit kan tijdens het verblijf ook weer veranderen. Het is continu schakelen, omdat je de gast wil geven wat hij of zij nodig heeft. Daarom maak je als vrijwilliger altijd een goede overdracht voor je collega’s die na je komen.”

In de afgelopen jaren heeft de inwoonster van Den Burg gemerkt dat er ontzettend veel mogelijk is. “Gasten hebben wensen en er is altijd wel een vrijwilliger die iemand in zijn netwerk heeft om zo’n wens uit te laten komen. Zo heeft het Oudeschilder Visserskoor hier eens opgetreden en in 2020 kreeg Frans Krul nog een paard aan zijn bed, daar waren jullie als krant nog bij aanwezig. Mensen zijn eigenlijk altijd bereid om het hospice te helpen. Wat mij persoonlijk erg is bijgebleven, is een vrouw die al jaren kampte met anorexia. Zij wilde echt niet meer verder leven. We hebben daar zeer open gesprekken over gevoerd tijdens haar verblijf hier, dat was heel bijzonder en waardevol.”

Ik ben blij dat wij die zorg over kunnen nemen, zodat zij nog even man en vrouw konden zijn. In plaats van mantelzorger en patiënt

Sita geniet van de waardering en de gezelligheid met haar collegavrijwilligers. “Maar er moeten vrijwilligers bij. Er zijn nu mensen die wekelijks soms wel drie diensten draaien. Dat doen ze met liefde, maar er moet wel balans blijven. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde dienst, dus geef ik me meestal op voor diensten die open blijven staan. Iedereen is het erover eens dat het belangrijk is dat Texel een eigen hospice heeft, dus hopelijk komen er vrijwilligers bij. We hebben hier ruimte voor twee gasten tegelijkertijd en de laatste maanden zijn de kamers steeds bezet. Er is dus behoefte aan het hospice. Ik vind het belangrijk dat mensen de laatste weken van hun leven dichtbij huis kunnen doorbrengen.” 

Vanuit haar ervaring als gastvrouw probeert zij de gasten en hun naasten te ontzorgen, zodat deze zich op elkaar kunnen richten. “Er was een oudere vrouw die haar man een halfjaar fulltime had verzorgd, ik kon me niet eens voorstellen hoe dat haar was gelukt. Wij zijn dichtbij en op afstand. We zorgen voor eten, een kop soep tussen de middag, een kop koffie en verzorgende hulp. Ik ben blij dat wij die zorg over kunnen nemen, zodat zij nog even man en vrouw konden zijn. In plaats van mantelzorger en patiënt.”

Sita raadt mensen die wel interesse hebben, maar het ook eng vinden, aan om een gesprek aan te gaan met coördinator Lonneke Legierse. “De vrijwilligers worden goed begeleid en het gesprek aangaan kan altijd, je hoeft niet direct ‘ja’ te zeggen.”  

Vrijwilliger worden?

Vrijwilliger worden? Coördinator Lonneke Legierse is te bereiken via 0222 728132 of info@hospicetexel.nl. Meer informatie over het Hospice op www.hospicetexel.nl. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3