De jonge popmuzikanten, leerlingen van Artex, in de Jugsound Studio in Oudeschild.
De jonge popmuzikanten, leerlingen van Artex, in de Jugsound Studio in Oudeschild.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Leerlingen Artex maken muziekopname

Cultuur

“Hartstikke geinig”, vertelt Giovanni Coevert over de muziekopname die hij en andere leerlingen van Artex hebben gemaakt in de studio van Rikus Kloosterhuis. “Artex Finest” is de titel van deze bijzondere editie van de Jug Sounds Sessions, nu op Youtube.

Giovanni speelt in Rock Defenders, van de zomer de jongste band op Strenderpop, samen met Maarten Bakker, Goos van de Belt, Teun Vendel en Rui Hemelrijk. Ze worden op de Popschool van Artex begeleid door docent Wobbe Visser. Sinds Strenderpop hebben ze niet meer opgetreden. Zoals dat met meer Texelse bandjes het geval is, met name als gevolg de corona-maatregelen. 

Het idee dat Texelse popmuzikanten ook in tijde van corona een podium verdienen, was voor Hans van Veller, Tjibbe Stelwegen en Gerard Timmerman, zelf ook actief in de popmuziek, reden om het platform Texelse Muziekpodia (Tempo) op te richten.   

De oplossing werd gevonden in de Jugsound Studio (JSS) van Rikus Kloosterhuis in Oudeschild. Tempo benaderde het Texelfonds en de gemeente Texel voor bijdragen. Zo kwamen er middelen beschikbaar om Texelse bandjes kosteloos een studio-opname te laten maken. Afgelopen voorjaar werden de eerste opnamen gemaakt, inmiddels zijn er in de reeks Jugsound Sessions in samenwerking met Tempo negen muziekvideo’s gemaakt met Texelse popmuzikanten en bandjes. Deze zijn te bekijken via het Youtube account van de Jugsound Sessions en staan ook op de Facebookpagina van Tempo. 

Het was een diepe wens van de initiatiefnemers dat ook jonge bands de studio in zouden gaan. Daarvoor werd Artex erbij betrokken. Het resulteerde zaterdag 24 oktober in een opnamedag met meerdere leerlingen en bands van Artex. Rock Defenders speelde het snoeiharde “Basket Case” van Green Day. Andere muzikanten zijn zangeres Ella ten Pas, zangeres en pianiste Donna van der Slikke en zanger Viggo van der Kooi. Viggo maakt indruk met “Love yourself” van Justin Beeber, solo en deels meerstemming gezongen met Ella en op gitaar begeleid door Rui. Donna raakt een gevoelige snaar met het breekbare “Your say” van Lauren Daigle. 

Met als uitsmijter “Sunrise” van Norah Jones, gezongen door Ella, met begeleiding op gitaar door Rui en op piano door Giovanni (foto midden). Mooi samenspel. Het toont hoe samenwerking en -spel in de studio kunnen groeien. Een mooi tijdsdocument en waardig alternatief voor het Voorspeeluur. Het resultaat van maanden voorbereiden door de leerlingen van Artex en docenten Claudia Reij, Jan Doedens, Menno Smit, Arlene Coyle en Denise Barhorst. Camera: Jaap Eelman.


Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie gisteren 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30