De toestellen in de nieuwe sporthal in Den Burg.
De toestellen in de nieuwe sporthal in Den Burg. Foto: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Activiteiten voor Texelse jeugd in kerstvakantie

Algemeen

Tijdens de kerstvakantie zijn er in de dorpen diverse activiteiten voor de Texelse jeugd om leuke dingen te doen. De activiteiten worden georganiseerd door Sportstichting Texel, Young 4 Ever, Artex en de gemeente in het kader van ACT.

Voor de goede orde: Sportstichting Texel, Young 4 Ever en Artex hebben de activiteiten voor de Texelse jeugd in de kerstvakantie voorbereid vóórdat bekend werd dat er zaterdag 18 december een extra persconferentie zou komen waar extra coronamaatregelen worden afgekondigd. Dit bericht was ook al klaargezet om in het weekend op deze website mee te lopen en dat klaarzetten gebeurde eveneens op een moment dat de wereld nog wat anders uitzag dan op zaterdagmiddag. Naar aanleiding van diverse berichten op Facebook leek het praktisch om dit proces even toe te lichten om duidelijkheid te verschaffen. Ook handig om te vermelden: de aankondiging van de activiteiten van Sportstichting Texel, Young 4 Ever en Artex blijft ook gewoon even op deze website staan, totdat na de persconferentie van zaterdagavond door de organisatoren wordt aangegeven dat het alles anders gaat dan nu gepland met de activiteiten voor de jeugd op Texel.

Het gaat om activiteiten voor de jeugd van 10 tot 18 jaar. In De Koog, De Cocksdorp en Den Burg kan de jeugd in de week tussen kerst en nieuwjaar meedoen aan de voorrondes van De Alleskunner van Texel. In Oosterend en Oudeschild wordt die week Cook & Play gehouden. Daarbij wordt met elkaar gesport, gevolgd door samen koken en eten van een maaltijd. In Den Burg kan de jeugd tevens meedoen aan een creatieve Jutworkshop van Door Dogger.

In de eerste week na oud en nieuw zijn de voorrondes van De Alleskunner in Oosterend en Oudeschild gevolgd door een grote finale in Den Burg op zondag 9 januari. Cook & Play speelt zich in de tweede week van de kerstvakantie af in De Koog en De Cocksdorp. De jeugd kan die week ook weer meedoen met Jutworkshops van Door Dogger in Den Burg. 

Woensdag 29 december staat er een clinic Freerunnen door Progression Freerunning uit Purmerend op het programma en vrijdag 31 december is er van 15:00 tot 17:00 uur in Time Out in Den Burg warme chocomelk met slagroom en oliebollen om het jaar af te sluiten. Woensdag 5 januari vindt in de TXL sporthal het Mega Fun Gym Festijn van GVT plaats en donderdag 6 januari staat Urban Sports op de agenda. Professionele BMX-ers van Act BMX en workshopbegeleiders in skateboarden en steppen geven dan diverse clinics. 

Als grande finale is er in de tweede week van de vakantie een Rollerdisco in de TXL sporthal. Er kan op eigen skates, step en rolschaatsen meegedaan worden en er kunnen rollerskates worden geleend. Vrijdag 7 januari is de Rollerdisco voor jeugd van het basisonderwijs. Zaterdag 8 januari is het voor jongeren van het voortgezet onderwijs. Op www.acttexel.nl staat het volledige overzicht van tijden, dagen, locaties, leeftijden en kunnen jongeren zich aanmelden. Dankzij een bijdrage van de gemeente worden alle activiteiten en workshops gratis aangeboden.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3