Veronique Stiggelbout met haar paarden waarmee ze coachingsessies houdt.
Veronique Stiggelbout met haar paarden waarmee ze coachingsessies houdt. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Afvoeren opgehoopte afvalstoffen uit lichaam”

Algemeen

Het is een eeuwenoude therapie om opgehoopte afvalstoffen in het lichaam op te ruimen: guasha oftewel met een gladde edelsteen over de huid van de rug schrapen om het transport van opgeslagen afvalstoffen in het onderhuids bindweefsel op gang te brengen.

Veronique Stiggelbout uit Den Burg past de therapie sinds kort toe op Texel na het volgen van een guasha-opleiding. Dat gebeurt in combinatie met coachingssessies waarbij haar twee paarden een belangrijke rol spelen. Foto’s van een aantal behandelde ruggen met rode strepen als gevolg van een guasha-behandeling zien er in eerste instantie niet meteen uitnodigend uit, maar er zit verschil tussen foto’s en de praktijk. 

Een uitnodiging om te ervaren ‘wat guasha is’ leert dat je het schrapen over de rug eigenlijk amper voelt. Terwijl de rug in de kruidenolie gaat (gekscherend ‘maggi’ genoemd omdat het nogal kruidig ruikt) legt Veronique uit dat ze met de gladde steen over de huid schraapt en niet duwt. “Als ik zou duwen, werk ik aan vochtophopingen in het lichaam en dat is niet de bedoeling.” 

Zelf heb ik geen klachten die een behandeling direct nodig maken, maar op een gegeven moment voel ik bij mijn schouders wel dat daar ‘iets gebeurt’ als Veronique aan het schrapen is. Alsof er inderdaad wat loskomt. Het zijn de broze haarvaatjes in het onderhuids bindweefsel die ze breekt door de vacuümwerking van de steen tijdens het schrapen. De kleine druppeltjes bloed die bij het breken vrijkomen nemen de afvalstoffen mee die bij de haarvaatjes zitten. Het breken van de haarvaatjes verklaart ook meteen de rode strepen op de rug. 


De rode strepen op de rug door de guasha-therapie. - Foto Veronique Stiggelbout

Het advies is om na de sessie veel water te drinken voor de afvoer van de afvalstoffen. Veronique begon met het geven van guasha-behandelingen (afkomstig uit de Oosterse geneeskunde) nadat ze een opleiding voor guasha bij paarden had gevolgd. Daar zat ook een onderdeel ‘guasha bij mensen’ bij en daar besloot ze zich verder in te specialiseren. “Ik behandel voornamelijk ruggen en nekken van mensen die klachten hebben zoals hoofdpijn, frozen shoulders, tennisellebogen en slaapproblemen. Een van de fysiotherapeuten op Texel stuurt inmiddels al mensen naar me door. Hij zag een aantal cliënten met rode strepen op hun rug in zijn praktijk en merkte dat hij daar meer mee kon doen. Ik doe voorwerk door de boel los te maken en hij doet daarna als fysiotherapeut wat hij moet doen.”

Met haar twee eigen paarden richt ze zich - in combinatie met guasha-therapie - op het coachen van mensen die willen werken aan patronen bij zichzelf die in het dagelijks leven in de weg kunnen zitten. Ze laat cliënten met de paarden de wei in gaan voor oefeningen. Deze sessies gaan uit van de gedachte dat mensen in de interactie met de paarden dingen zien (projectie) waar ze in het dagelijks leven bij zichzelf tegenaan kunnen lopen. 

Veronique helpt om onder woorden te brengen wat de ervaringen met de paarden zijn en hoe dat vertaald kan worden naar het dagelijks leven. “Ik help met de bewustwording van bepaalde patronen in het dagelijks leven waardoor je een keuze krijgt om het anders te doen of anders aan te pakken.” Zonder te verklappen wat er allemaal gebeurt; het werkt met de paarden om dingen bij jezelf waar te nemen waar je normaliter niet meteen bij stil staat. De guasha-therapie levert inderdaad een rug vol rode strepen op, maar het werkt wel. 

De volgende ochtend heb ik bij het sporten zowaar het gevoel dat de schouders losser aanvoelen. Met de rode strepen valt het ook wel mee: na twee dagen zijn ze alweer grotendeels verdwenen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3