"Honden"koekjes proeven  bij de Welkoop, om de smaken te determineren.
"Honden"koekjes proeven bij de Welkoop, om de smaken te determineren.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Lach en een traan bij laatste Waanzin

Algemeen

“Een lach en traan”, sprak Morton Eschweiler na afloop van de Waanzin. 

Als gezicht van de organisatie zat hij vol dubbele gevoelens. “Ik heb me kapotgelachen.” Maar er was ook teleurstelling, dat er geen vervolg komt. “We willen graag verder, maar op deze manier gaat het niet”, doelde hij op de tanende animo. Hij bedankte zijn mede-organisatoren uitbundig en gaf de deelnemers een uitdaging mee. “De Waanzon mag eigenlijk niet stoppen. De bal ligt bij jullie.”

Terugkijken op een etmaal vol hilariteit, waarbij  de conditie, het brein en het doorzettingsvermogen van de deelnemers flink op de proef werden gesteld. Veel nattigheid, zoals het balanceren op de vlotten in het water op het Stappenland in De Koog. Sommigen doken opzettelijk het water in. Voor terugzwemmen kregen ze namelijk extra punten.

Andere spraakmakende onderdelen op zaterdag waren de Waanzinnige corona persconferentie, een proeverij met “honden”koekjes, achteruitfietsen en lopen over schuimbroodjes op het water. 

Ingrediënten van het derde en vierde blok van de Waanzin. Nadat de deelnemers aan de Waanzin na een korte nacht in de brandweerkazerne in alle vroegte met sirene en zwaailicht werden gewekt speelde het derde blok zich af in en rond De Koog. 

Uitdagingen die ze voor de kiezen kregen waren het rijden in een auto die de verkeerde kant op stuurde, met een katapult werden tennisballen geschoten, water verplaatsen en in de schuur van Groenland werd de kennis over walvissen op de proef gesteld. 

Na de pauze in de waterzuivering langs de Pontweg voltrok het vierde blok zich in Den Burg. Hier kon de fiets worden gestald en ging men lopend van opdracht naar opdracht. Zoals “fiets ‘m d’r in” over een smalle brug over de vijver, een Texelse corona-persconferentie, compleet met doventolk, bitterballen serveren op anderhalve meter afstand en het herkennen van smaken in de speciaal gebakken “honden” koekjes. De locaties waren makkelijk te vinden, een en ander ging gepaard met veel hilariteit. 

Veel respect voor de deelnemers, zoals routiniers Cor Zijm, Frits van der Gracht, Lard Plasman en Arno Kuip. Cor: “Gemiddeld ging het goed. Het weer was prima.” Frits, met geverfde nagels. “Het was soms zwaar en lastig, er zaten wel eens moeilijke vragen tussen. Soms onderhandelen met andere groep.” Het ging ook wel mis. “We fietsten van de Ottersaat richting De Waal. Daar was niks, dus de envelop open. Toen moesten we bij de bakkerij in Oudeschild zijn, wel een uur verspeeld.” Arno: “We hebben veel punten gescoord met ons dansje voor het Zwanenmeer.” Cor: “Leukste van de dag was de auto die verkeerd om stuurde.” 

Rond half vier sloot het vierde blok, waarna de deelnemers zich verzamelden in dorpshuis De Hof, waar de eindpost was ondergebracht.

“Een leuke Waanzin met leuke opdrachten. Zonde dat het de laatste keer was”, was een een reactie na afloop. 

“Ik ben helemaal gesloopt van binnen en van buiten”, zei Teun Wessels voor de microfoon van Gerrit Verhoeven van Radio Texel, dat de hele Waanzin verslag deed.

De dag eindigde met een staande ovatie voor de organisatie van de Waanzin. 

Winnaar werd team BUVOVV, op de tweede plaats “Oh nee, toch niet” (871 punten) en derde “Op goed geluk” (875).

Bitterballen serveren op corona-afstand bij De Stal. 

In de walvissenschuur van Groenland van Adrie en Ineke Vonk. 

Foto Cobie Daalder

Foto Debbie Kieft

Vreemde vogels spotten.

Foto Marga Noom

Over het water.

Foto Kees Dros

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2