Dianne Witvliet en Ruben van Vliet vertellen over praktijksituaties tijdens een bijeenkomst van Texel Samen Beter.
Dianne Witvliet en Ruben van Vliet vertellen over praktijksituaties tijdens een bijeenkomst van Texel Samen Beter. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Denk met elkaar na over de toekomst”

Algemeen Gezond & Fit

Bespreek eens met elkaar hoe je leefsituatie is als je ouder wordt en kijk wat je tegen die tijd nodig hebt. Het is een advies dat ergotherapeut Ruben van Vliet van Therapie Wolf in Den Burg graag geeft aan Texelaars om voorbereid te zijn op de toekomst.

Samen met Dianne Witvliet van het sociaal domein van de gemeente is Ruben dinsdagavond 23 november te gast op de algemene ledenvergadering van Texel Samen Beter om te vertellen over ervaringen uit de praktijk. Beiden komen geregeld situaties tegen waarvan achteraf vaak wordt gezegd: ‘hier had eerder ingegrepen moeten worden.’ Dat kunnen overbelaste mantelzorgers zijn die te laat om hulp vragen, mensen die vereenzamen of de juiste hulpmiddelen missen om goed zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Tijdens de bijeenkomst geven beide sprekers concrete adviezen hoe problemen voorkomen kunnen worden. Wat Ruben vanuit de praktijk (hij komt als ergotherapeut veel bij mensen thuis) graag benadrukt is hoe verstandig het kan zijn bijtijds na te denken over de toekomst. “Denk bijvoorbeeld eens na over de vraag wie er later voor je kan zorgen als je oud bent en praat daar ook over met je kinderen, zeker wanneer die aan de overkant wonen. Denk ook eens na over de vraag of je op Texel blijft wonen of dichter naar de kinderen gaat. Niet om meteen uit te voeren, maar praat in ieder geval met elkaar over de mogelijkheden.” 

Volgens Ruben kan het verstandig zijn de financiën eveneens tegen het licht te houden. “Heb je later voldoende geld om rond te kunnen komen? Maar kijk ook eens naar de vraag of het voor je kinderen in de toekomst financieel mogelijk is minder te werken als er meer tijd nodig zal zijn om zorg te verlenen. Nog een punt is je woonsituatie. Ben je later in staat om jezelf te redden in je huis of is het verstandig om bij een verbouwing nu al een traplift voor later mee te nemen. Of om je huis zo in te richten dat je later op de begane grond kunt slapen in plaats van op een verdieping. Het kan ook goed zijn om al eens te kijken naar de mogelijkheden voor een zorgunit bij je huis.” 

 In de dagelijkse praktijk komt de ergotherapeut nu geregeld situaties tegen waarbij mensen opeens worden overvallen door een situatie en per direct grote beslissingen moeten nemen. “Als je met elkaar een aantal zaken al hebt doorgenomen, is de kans minder groot dat een vervelende situatie je overkomt.”

Dianne Witvliet van het sociaal domein van de gemeente laat tijdens de vergadering van Texel Samen Beter zien dat het absoluut geen schande is om hulp te vragen. “Het is mooi dat mensen op Texel vrij lang hun eigen broek proberen op te houden, maar wacht niet tot het water over de schoenen loopt. We zien bijvoorbeeld bij dementie dat er pas aan de bel wordt getrokken als de mantelzorger omvalt en dan is het te laat.” 

Volgens Dianne kan vanuit het sociaal domein niet alles opgelost worden, maar kunnen de medewerkers wel een tijdje met iemand meedenken om de juiste zorg te vinden. “Er zijn veel mogelijkheden op Texel.” De vergadering is bij Stayokay in Den Burg. Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

www.texelsamenbeter.nl

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00