Opknappen van een dak in Roemenië.
Opknappen van een dak in Roemenië. Foto: Stichting Hulp Oost-Europa Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Huizen Roemenië verbouwd met hulp Texel

Algemeen

In Roemenië zijn de afgelopen tijd met steun van de Stichting Hulp Oost-Europa Texel en hulp van Texel meerdere bouwvallige huisjes opgeknapt.

Er werden onder meer daken opgeknapt zodat de huisjes dicht zijn voor de winter en er werden kacheltjes geplaatst om het binnen warm te houden.

Volgens Ria van der Vis van Stichting Hulp Oost-Europa zijn de bewoners heel dankbaar dat de huisjes dicht zijn nu de winter in Roemenië weer in aantocht is.

Er is inmiddels ook weer een nieuw hulptransport vanaf Texel onderweg naar het Oost-Europese land met 100 kuub aan goederen aan boord. De verwachting is dat het transport voor het weekend aankomt in Boekarest.

“Het laden op Texel liep gesmeerd, mede dankzij de extra versterking die de vrijwilligers kregen van mensen die zich na een oproep spontaan meldden om te komen helpen.”

Er werden onder meer matrassen, dekens en dekbedden geladen, evenals kleding en schoenen, speelgoed plus schoolbenodigdheden voor de kinderen en lappen stof met een naaimachine, zodat er in Roemenië zelf iets van genaaid kan worden. “Ook zorgden ijverige breisters weer voor prachtige lapjesdekens, mutsen, truien en sokken en werden weer de mooiste poppen aangekleed.

Er zijn ook hulpmiddelen mee zoals een hoog-laag bed, een rolstoel, rollators en incontinentiemateriaal. “Voedsel werd ook gedoneerd en is nu onderweg, maar meer voedsel is dringend nodig en kan daar gekocht worden en hiervoor is een donatie heel welkom.”

De hulpgoederen zullen verdeeld worden in Boekarest, waar vele daklozen zijn en grote armoede heerst. “Dat gebeurt door onze contactpersoon Slavic met een groep vrijwilligers. Met hen hebben wij een goede en vertrouwde samenwerking en zo weten wij ook zeker dat de hulp terecht komt bij de mensen die het hard nodig hebben.”

Het werk van Oost-Europa Texel kan gesteund worden via NL18 RABO 03625 21 905 ten name van Stichting Hulp Oost-Europa Texel ( met ANBI goedkeuring).

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 18 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 23 uur geleden
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30