Cor Honkoop (links), algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwij, tijdens een onderonsje met onder andere collega-bierbrouwers en bierkenners tijdens de presentatie van "Int Texel gebrouwen".
Cor Honkoop (links), algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwij, tijdens een onderonsje met onder andere collega-bierbrouwers en bierkenners tijdens de presentatie van "Int Texel gebrouwen". Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelse Bierbrouwerij brouwt historisch abdijbier

Algemeen

Oude tijden herleven. De Texelse Bierbrouwerij gaat abdijbier brouwen volgens een oud middeleeuws recept, opgedoken tijdens onderzoek naar de geschiedenis van zeven eeuwen bier- en brouwgeschiedenis op Texel.

Cor Honkoop, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij, maakte het nieuws bekend tijdens de presentatie van het boek “Int Texel gebrouwen” van Lodewijk Dros dat dinsdag met deze krant is verspreid. 

Bier naar historische recept, zoals monniken op Texel dat ooit moeten hebben gebrouwen. Tweemaal hebben kloosterlingen op Texel gezeten. Eerst augustijner monniken uit Ludingakerke, later nonnen in hun begijnenconvent. De kloosterlingen arriveerden rond 1250 op het eiland. Op Texel werd al vroeg gerst geteeld, volgens verpachtingslijsten betaalden de boeren hun pacht in “abstgerst”.

De kloosterlingen brouwden hun bier volgens het recept van hun moederklooster, de welvarende Ludinga-abdij ten oosten van Harlingen. 

Het recept dook zes eeuwen later op in het stadsarchief van Brugge tijdens onderzoek van Hans Mol van de Fryske Akademy. Daarin staan de verhoudingen van de ingrediënten die de brouwmonnik van Ludinga aanhield. Bierhistoricus Leendert Alberts analyseerde dit abdijbier. Het heeft een stamwortelgehalte van 6,7 en bevat slecht 2 procent alcohol. 

Dros veronderstelt dat het tafelbier van de Ludenkerkester monniken ongetwijfeld gruitbier was. Later maakten ze hopbier of ze wisselden het af met het vertrouwde gruit. 

Hoe het smaakte valt alleen bij benadering te zeggen. Hobbybrouwer Wim Keijser brouwde het middeleeuwse bier op basis van het oude recept en op Texel beschikbare planten. Smaakrapport: een frisse, zilte toets, dropping fruitsmaak (venkel), hooit en zomers door het geroosterde stro. Lekker doordringbaar, zonder bittertje van hop. De afdronk is dankzij de haver van fluweel.

Veelbelovend dus, het brouwteam van de Texelse Bierbrouwerij is vol enthousiasme met het recept aan de slag gegaan en gooit daarbij ook een dosis creativiteit in de strijd. Met als uitdaging een zo’n lekker mogelijk Texels bier naar historische recept te maken, al zal dat mogelijk een iets hoger percentage alcohol bevatten dan dat van de monniken destijds. De tijden zijn veranderd.

Bedoeling dat Texel er op korte termijn kennis mee kan maken. 

Afbeelding: Vlnr: Ludingakerker kloosterlingen; ‘Monnik tapt bier uit een vat’: Spotprent van Jacob Gole; Zegel van abt van Ludingakerke; Middeleeuwse brouwerij.  Uit: “Int Texel gebrouwen”. 

Bron: Collectie Rijksmuseum Amsterdam

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3