Ruben Kooijman en Richard Kortekaas voor het makelaarskantoor in De Koog.
Ruben Kooijman en Richard Kortekaas voor het makelaarskantoor in De Koog. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Altijd nieuwe stappen zetten”

Algemeen

“Wie de mogelijkheden heeft om als starter nu een huis te kopen, adviseer ik niet te lang te wachten. Je kunt wel sparen, maar de markt groeit harder. Voorlopig wordt het dus alleen maar lastiger voor starters om een woning te kopen.”

Aan het woord Richard Kortekaas van TM Vastgoed dat haar kantoor heeft gevestigd aan de Dorpsstraat in De Koog, in misschien wel het mooiste makelaarskantoor dat ons eiland kent. “Het is jammer dat je mensen die een goed bod doen op een huis, alsnog moet teleurstellen omdat een ander hoger biedt. Soms hebben we wel negen mensen die een daadwerkelijk bod doen en nog meer die een bezichtiging hebben aangevraagd. Bij ons gaat bieden op dit moment al vaak op inschrijving, omdat anders niet eens iedereen toekomt aan het doen van een bod. Er zal echter gebouwd moeten worden, wil er ruimte komen op de markt”, vertelt mede-eigenaar Ruben Kooijman. 

Een tussenwoning die in 2015 tussen de €225.000 en €240.000 opleverde, brengt nu tussen de €325.000 en €350.000 op

Alweer dertien jaar zijn Ruben en Richard samen eigenaar van TM Vastgoed en in die tijd is er veel veranderd. “We waren pas net begonnen toen de kredietcrisis uitbrak. Dat is wel schrikken als je net begint met ondernemen, maar we hebben altijd gekeken hoe we vooruitstrevend konden zijn en blijven en ik denk dat we daarom redelijk probleemloos door de crisis zijn gekomen. Sinds die tijd zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Een tussenwoning die in 2015 tussen de €225.000 en €240.000 opleverde, brengt nu tussen de €325.000 en €350.000 op. En het zijn niet de makelaars die de prijzen opdrijven he, het is een kwestie van vraag en aanbod. De markt is gebaat bij rust, maar op dit moment stijgen de prijzen nog in hoog tempo. Waar stopt het? Als je €1000,- per maand spaart - en dat is best een hoop - spaar je €12.000,- op jaarbasis. Maar ik kan je wel vertellen dat de huizenprijzen sneller stijgen. Aan de andere kant is de rente laag, waardoor de maandlasten uiteindelijk soms ongeveer hetzelfde zijn. Een probleem is dat je tot maximaal honderd procent van de marktwaarde mag lenen. Een deel eigen geld is dus noodzakelijk voor bijvoorbeeld de ‘kosten koper”, vervolgt Richard.

Als je kunt kopen, wacht dan niet te lang

Hoewel er veel gesproken wordt over starters, zijn zij niet de enigen die tegen problemen aanlopen. Ruben: “Er zijn de nodige ouderen die kleiner zouden willen wonen, maar echt veel woningen voor ouderen zijn er niet op Texel. Dus je kunt wel willen doorstromen, maar het moet ook mogelijk zijn. De markt is op hol geslagen en het is niet makkelijk om dit zomaar op te lossen. Bijvoorbeeld recreatiewoningen op parken gebruiken voor permanente verhuur is in den lande al vaak geen goede combi gebleken. Vakantiegasten hebben een heel ander ritme dan reguliere bewoners. Dit schuurt vaak. Je kunt dus niet zomaar even een deel van een vakantiepark voor permanente huur inzetten. Daarnaast zijn er nog bepaalde rechten in bestemmingsplannen. Als je nu bestemmingen zomaar gaat veranderen, schep je een precedent. Dan kun je straks misschien ook zomaar een bestemming van wonen in industrie veranderen in het bestemmingsplan omdat daar op dat moment behoefte aan is. Het zijn lastige kwesties voor de politiek. Dat geldt ook voor regelgeving qua tweede huizen en b&b’s. Wat dat laatste betreft is het op Texel niet zo slecht gesteld met de controle, al blijf je altijd gevallen houden die er tussendoor glippen”

Aan- en verkoopmakelaar

Ondanks dat de markt lastig is, spreken de twee vol passie over hun werk. “Wij proberen altijd nieuwe stappen te zetten, ook met kleine dingen. Wij waren één van de eerste makelaars die de pakken met stropdassen overboord gooiden bijvoorbeeld. Op technisch gebied hebben we standaard 360-gradenfoto’s van onze woningen en laten we de foto’s maken door een professionele fotograaf. Er is een 3D-weergave te vinden bij onze huizen en we zijn actief op sociale media. Daarnaast bieden we een verhuisbus aan die onze klanten gratis mogen gebruiken. De wensen van de klanten zijn veranderd en daar geven wij een antwoord op. Ik denk - zonder arrogant te willen zijn - dat we daar goed in slagen. Daarnaast werken we hier alleen met gecertificeerd personeel, zijn wij ook gerechtigd taxaties te doen en bevoegd voor het opmaken van het verplichte energielabel”, stelt Richard. Zowel voor verkoop als aankoop raden Richard en Ruben aan een makelaar in dienst te nemen. “Maak hierbij een keuze voor een makelaar die goed aanvoelt. We worden regelmatig ingeschakeld halverwege het proces. Mensen wilden het dan zelf doen om zodoende goedkoper uit te zijn, maar raken verstrikt in juridische zaken en onderlinge afspraken zoals bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarde(n) en/of oplevering. Dit kan zelfs tot conflicten leiden. Bovendien weten wij bij aankoop en verkoop direct wat er speelt op de markt. Maak gerust een keer aan afspraak. We helpen graag”, besluiten Richard en Ruben

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 6 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45