Afbeelding
Foto: Job Schepers

Onderneemster van ‘t Pakhuus luidt de noodklok

Ingezonden Wat ik zeggen wou

Felicia Siebert, die samen met haar partner Boy Schuiling - onderneemster is van restaurant ‘t Pakhuus in Oudeschild luidt de noodklok. “We zijn op”, stelt ze in een uitgebreide ingezonden brief die met haar toestemming online is geplaatst.

De brief:

Ik, Felicia Siebert: Texelaar en onderneemster van ‘t Pakhuus, schrijf dit bericht omdat we op zijn.

Na wéér nieuwe regels waarvan verwacht wordt dat wij deze als horeca gaan handhaven, zitten we met de handen in het haar. De gezondheid van onze gasten en medewerkers gaat boven alles maar het gaat simpelweg niet meer.

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik een aantal argumenten kenbaar te maken waarom ik deze nieuwe regelgeving niet werkbaar, noch eerlijk vind.

Allereerst staan wij voor gastvrijheid. Wij willen onze gasten een beleving meegeven, waarbij ze genieten en zorgen kunnen loslaten. Het vragen van gegevens zodat er contact opgenomen kan worden bij een eventuele uitbraak, werd al regelmatig als inbreuk op de privacy van de gast ervaren maar zoals gezegd: gezondheid staat voorop en dus werken we hier graag aan mee. Evenals de 1,5 meter afstand en het stuk wassen van onze handen, het desinfecteren etc. Echter, het vragen om een vaccinatie- of testbewijs gaat wel een stap verder. Tevens is het draagvlak voor de regelgeving al lange tijd minder en wordt de verdeeldheid groter en dus het draagvlak alleen nog maar lager.

Daarop voortborduren verwijs ik ook graag naar het volgende artikel: https://www.nu.nl/coronavirus/6157119/vakbond-boas-niet-verantwoordelijk-voor-controleren-coronapas.amp en dan met name naar de derde alinea “Maar dat is volgens…nodig volgens Gerrits.” Mogen we hieruit opmaken dat een boa niet blootgesteld mag worden aan gevaren maar dat wij worden geacht dat dan wel aan onze medewerkers te vragen? Dat is mijn inziens de omgekeerde wereld. Dit zijn regels vanuit de overheid, wij werken tot op bepaalde hoogte graag mee en willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar er ligt óók al een extreme druk op onze medewerkers door het personeelstekort, de extra handelingen die zij verrichten door de regelgeving, maar ook zeker de discussies die er toch iedere keer gevoerd moeten worden over regels die wij inmiddels zelf ook niet meer kunnen uitleggen.

En hoe moet dat met de hoteliers? Als een van de gasten zich niet heeft gevaccineerd en een week in het hotel verblijft. Moet de persoon in kwestie zich dan 3/4 keer laten testen om te kunnen aanschuiven bij het ontbijt?

Ook is het niet uit te leggen dat het er in andere branches (en zelfs wegrestaurants!) geen controle hoeft plaats te vinden. We moesten dit toch samen doen? Waarom is de horeca- en evenementenbranche dan keer op keer het stoutste jongetje van de klas terwijl wij ons als branche juist ongelofelijk hebben ingezet alle regels op te volgen om maar te kunnen doen waar we zo van houden en waar iedereen zo aan toe is? En waar zijn de feitelijke besmettingscijfers van de restaurants en hotels (“natte” horeca en evenementen daargelaten)?

Laten we de belofte van demissionair minister De Jonge niet vergeten: we zouden niet naar deze situatie met vaccinatie- of testbewijzen toe gaan. Wat is er met die belofte gebeurd?

Texel leeft van toerisme, wij zijn er allen bij gebaat dat we hierin onze gasten blijven voorzien op een veilige manier. Ook de komende jaren en daardoor is het een precair onderwerp. Ik roep dan ook absoluut niet op om regels te negeren.

Maar wij zijn een restaurant, een plek waar we onze gasten willen laten genieten. Wij willen geen politiek statement innemen waarop wij als ondernemers, òf onze medewerkers, op aangekeken of aangevallen kunnen worden.

Wel vragen we ons af wat we hierin vanuit de gemeente Texel of van de burgemeester mogen verwachten. Wij hopen op een statement zoals Femke Halsema, die nu duidelijk een grens trekt en opkomt voor onze branche. Dit is mijn inziens immers óók in het belang van ons eiland.

Felicia Siebert

Geboren Texelaar en onderneemster van ‘t Pakhuus

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3