Dirk Kleijn en Marja Kampstra bij het gebouw aan de Emmalaan.
Dirk Kleijn en Marja Kampstra bij het gebouw aan de Emmalaan. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open dag Schietsportvereniging en Eilandschutters

Algemeen

“De schietsport is dan wel een individuele sport, maar het clubgevoel, het samen doen is enorm belangrijk.” Aan het woord Marjan Kampstra. Zaterdag van 10:00 uur is het open dag bij Schietsportcentrum Odysseus aan de Emmalaan in Den Burg.

Het is zaterdag de open dag van de twee verenigingen die het gebouw delen: De Eilandschutters en de Schietsportvereniging. “De schietsport is een Olympische sport die je al vanaf jonge leeftijd kunt beoefenen. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen hier maar een vuurwapen in handen gedrukt krijgt. Sowieso begint iedereen met een luchtdrukpistool en volwassenen kunnen na een jaar beginnen met klein kaliber vuurwapens. Alleen als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebt bemachtigd en bij de schietsport gaat men dan zelfs voor een VOG over de laatste vijf jaar. Er zijn weinig sporten waarbij zo goed gescreend wordt. Hier op Texel zijn we niet alleen gecertificeerd, wij hebben ook het ‘kroontje’ toegevoegd gekregen, wat laat zien dat we alles goed voor elkaar hebben. Van veiligheidsmaatregelen tot de baan en de trainers”, vertelt Dirk Kleijn van de Schietsportvereniging. 

Komende zaterdag kunnen potentiële leden kennismaken met luchtdrukpistolen en geweren en kijken naar demonstraties met vuurwapens. “Leden beginnen hier allemaal in de kleine tunnel, de absolute gevorderden willen uiteindelijk over honderd meter schieten in de grote tunnel”, vervolgt hij.

Ook Marjan Kampstra kijkt uit naar de open dag. “We hebben vanwege corona een tijd niets kunnen doen. Het is mooi dat we weer kunnen laten zien hoe mooi en veelzijdig deze sport is. Er zijn meerdere vormen van het boogschieten, de barebow, de recurveboog en de compoundboog. Ondanks dat het alle drie bogen zijn, is het een totaal andere discipline. Het mooi is wel dat eigenlijk iedereen deze sport kan uitoefenen, ook mensen met een visuele of lichamelijke beperking. Er is zelfs een paralympische topper zonder armen. Maar je hebt ook mensen met een visuele beperking of mensen die denken dat ze niet meer kunnen schieten, omdat ze armkracht zijn kwijtgeraakt. Bijna overal is een oplossing voor. Ons clubgebouw is bijvoorbeeld ook rolstoelvriendelijk.”

Hoewel er geen leden zijn weggelopen tijdens de verplichte coronastop, hopen beide verenigingen nieuwe leden te mogen verwelkomen. “Onze sport is net als de handboogsport Olympisch en eigenlijk door iedereen uit te voeren. Hoewel ons ledenbestand stabiel is, zo rond de tachtig leden - zijn nieuwe leden welkom”, besluit Dirk.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 21 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 23 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2