Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Woudenberg en Kwakman in Waalderkerk

Cultuur

Hans Woudenberg (cello) en Bas Kwakman (poëzie, stem) brengen zaterdag 24 juli uur de voorstellingen Zerewind en Het Kind in de Waalderkerk. Aanvang 13.30 uur en 16.30 uur

Hans Woudenberg speelt daarnaast twee solostukken.

Zereweind is een gedichtencyclus van Bas Kwakman over de ongrijpbaarheid van de kunstenaar, over de gespannen relatie tussen de kunstenaar en het publiek en tussen diens autonomie en de heersende opvattingen. Het Kind is een korte gedichtencyclus, geschreven vanuit een fantasierijk kind van vijf jaar dat midden in de magische kinderfase vat probeert te krijgen op een zieke vader.

Op basis van de gedichten van Kwakman ging cellist Hans Woudenberg op zoek naar de ruimtes die de woorden hem boden. Op basis van improvisaties, waarin hij reageert op de inhoud, de klank, de sfeer, de witruimtes in de gedichten en het metrum, zijn korte, losse composities ontstaan, allen geheel eigen van kleur, die de woorden beurtelings ondersteunen, overreden, uitdagen of harmoniëren. Woudenberg speelt naast de gedichtencycli het stuk Le sublime et un départ, een compositie van Nico Huijbregts op basis van een gedicht van Rainer Maria Rilke en Syrinx, een stuk van Claude Debussy dat oorspronkelijk is bedoeld voor fluit solo.

Bas Kwakman is schrijver/dichter, docent, uitgever en beeldend kunstenaar. Van hem verschenen de boeken Een stem van Paardenhaar (Azulpress, 2013) over een reis door Mongolië, Hotelkamerverhalen (Arbeiderspers, 2017) en In poëzie en oorlog (Arbeiderspers, 2019). Hij was van 2003 tot 2019 directeur van Poetry International. In 2018 ontving hij de nationale Bressensis Award voor zijn rol in de internationale poëzie en in 2019 ontving hij de cultuurpenning van Rotterdam.

Hans Woudenberg was als twintigjarige student betrokken bij het ontstaan van het Schönberg Ensemble in 1972. Zijn engagement voor de nieuwe muziek is sinds die vroege studiejaren steeds verder gegroeid. Van 1993 tot 2003 vormde hij met de pianiste Marja Bon de drijvende kracht achter Wendingen, waarmee vijftig multidisciplinaire projecten werden uitgevoerd. Hij speelde in het ASKO|Schönberg Ensemble en van 1996 tot 2019 in het DoelenKwartet. Als solist trad hij o.a. op tijdens de Amsterdamse Cellobiënnale met voor hem geschreven concerten van Vanessa Lann, Diego Soifer en Jan-Peter de Graaff.

Kaarten à €14,50 pp zijn te koop via: https://www.demtex.nl/event-directory/

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 30 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1