Thriller-auteur Peter van Beek schreef zijn zesde thriller die zich afspeelt op Texel. Inspecteur Lone Telander moet een een moordzaak oplossen.
Thriller-auteur Peter van Beek schreef zijn zesde thriller die zich afspeelt op Texel. Inspecteur Lone Telander moet een een moordzaak oplossen. Foto: Birgit de Roij

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelse thriller met een Russische connectie

Cultuur

In de kapiteinshut van museum-onderzeeboot de Tonijn in Den Helder wordt het ontzielde lichaam van een jonge vrouw gevonden. Een dag later nóg een dode op Texel. En daar blijft het niet bij. Werk aan de winkel voor de Texelse rechercheur Lone Telander en haar team.

“Liefs uit Moskou” is de titel van de nieuwe thriller, alweer de zesde in deze reeks, van schrijver Peter van Beek. Ook dit keer speelt het verhaal met in de hoofdrol de excentrieke Telander zich af op Texel, in ieder geval voor een groot deel. Wel met een Russische connectie.

Van Beek (1958), woonachtig in Veenendaal, werkzaam als docent Nederlands en liefhebber van Texel, maakte het zich niet makkelijk. Hij begaf zich voor deze thriller in het domein van de spionage en contraspionage. “Een heel aparte wereld waar ik weinig van wist. Die duikboot waar je langskomt naar de boot intrigeerde mij. Ik ben er eens in geweest en het viel me op hoe krap dat is. Deze duikboot is voor NAVO-missies gebruikt voor spionage van de Russen.”

Tijdens de Koude Oorlog werd het op de onderzeeboot nooit echt gevaarlijk. Anders dan in het boek, waar meerdere moorden voorbij komen, die gelinkt zijn aan de onderzeeboot. Het is aan Telander om de dader te vinden. Deze detective kennen we uit zijn eerdere boeken. Nog steeds excentriek volgt ze meer haar gevoel dan de voorschriften. “Ze wordt ouder en is steeds moeilijker aan de sturen. Dat herken ik wel in mezelf”, vertelt Van Beek, die naast zijn schrijverschap als docent op een middelbare school werkt. “Ik ga niet meer mee in de onderwijsvernieuwing. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen goed onderwijs geef.” Er is nóg een gelijkenis: de klassieke en bijzondere auto’s die voorbij komen in het boek. Zo rijdt Telander rond in een enorme Dodge V12. Van Beek heeft een Volvo 245 en schrijft daar ook over als columnist van Volvo Klassieker Magazine.

“Texel is een interessant eiland. Voor Nederlandse begrippen vrij groot en altijd een vakantiegevoel. Maar ook een isolement, je kunt er niet altijd zomaar af. Je gaat met de boot van de ene naar de andere wereld. Ik kom er elk jaar wel een paar keer.”

Hier en daar met een historische link. Zoals de naam Jan Tesselschade, onderofficier aan boord van de Tonijn, verwijzend naar de scheepsramp op de Rede van Texel. Ook herkenbare Texelse plekken, zoals vakantiepark De Krim en de haven. Er duikt ook een verslaggever van de Texelse Courant op in het verhaal.

Van Beek over het schrijven. “Heel plezierig en boeiend om te doen. Maar ook een uitdaging om de enorme hoeveelheid verzamelde informatie te managen. Schrijven doe ik altijd ’s morgens. Ik verlies de tijd. Is de ochtend nu alweer voorbij?, denk ik dan. Vooraf had ik het plot in mijn hoofd, dus ik wist waar ik naartoe moest schrijven.

Het verhaal is fictief, maar de feiten er omheen moeten natuurlijk kloppen. Ik heb me uitbundig verdiept in de wereld van de spionage en contraspionage, er veel over gelezen. Ik heb ook gesproken met een forensisch psychiater. Om te zorgen dat alles klopt laat ik een aantal mensen meelezen. Zoals een echte politierechercheur en ik heb een kapitein ter zee gevraagd.”

“Liefs uit Moskou” leest makkelijk weg, zit vol spanning, met herkenbare Texelse plekken en een onverwacht plot. Een thriller van 224 pagina’s dik en uitgegeven door Uitgeverij Quo Vadis, is de koop in de Texelse boekhandels en via www.texelsethriller.nl voor €15,45. In verband met corona dit keer geen officiële boekpresentatie.

Het spoor van een moord in onderzeeboot Tonijn in Den Helder leidt via Rusland naar Texel. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2