Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Bestuurder in coronatijd - Verdienmodel

Column Blogs

Wel eens een column van Youp van ‘t Hek gelezen? Die kan tekeer gaan zeg. Als je het hebt verbruid, krijg je er genadeloos van langs. Zonder aanziens des persoons hé? Of het nou om de koning gaat met zijn nieuwe, grotere speedboot of om Sywert van Lienden met zijn mondkapjes-rip off deal. Youp geeft ongezouten zijn mening. Wat als Youp eens een column zou schrijven over alles wat zich op Texel afspeelt? Er gebeurt hier genoeg. 

Laten we eerlijk zijn, Europarcs is niet de enige die met minder wenselijke acties maximaal wil profiteren van het toerisme

Hij zou waarschijnlijk helemaal los gaan op die zaak met de Driehoek. Voor veel geld verkocht aan Europarcs waarna de gebeurtenissen elkaar snel opvolgden. Ontruimen, ontginnen, ontwikkelen. Alles gericht op ‘kwaliteitsverbetering’. Hoewel Youp dat natuurlijk anders zou noemen. Ondertussen is het een hele toestand geworden met die Driehoek. De gemeente is net zo populair als Sywert van Lienden maar nu wenden vele Texelaars zich tot ons. We mogen dit niet laten gebeuren. Ja, dat waren wij ook niet hé, die dit hebben laten gebeuren. De gemeente heeft part noch deel aan verkoop van vakantieparken. En als eigenaar mág Europarcs huurcontracten opzeggen, mág Europarcs chalets vervangen voor yuppenwaardige onderkomens. Dat levert veel meer op. En laten we eerlijk zijn, Europarcs is niet de enige die met minder wenselijke acties maximaal wil profiteren van het toerisme. In de strijd tegen woningnood is Texel echt niet geholpen als complete vleugels worden aangebouwd voor de B&B. Volkomen legaal maar met het gevolg dat de woningen groter en nóg duurder worden. En als je een tweede woning hebt, dan is het toegestaan die recreatief te verhuren. Maar zou je niet liever de woning gebruiken waar die voor bedoeld is en bijvoorbeeld een jong gezin aan woonruimte helpen. Ook Airbnb doet het goed op Texel. De gemeente heeft de handen vol aan mensen die via dit kanaal hele huizen opofferen aan het toerisme. 


Ik denk dat Youp veel waardering zou uitspreken voor die 96-jarige vrouw die weigerde haar huis aan beleggers te verkopen

Op Texel is je huis een verdienmodel. Ik denk dat Youp veel waardering zou uitspreken voor die 96-jarige vrouw die weigerde haar huis aan beleggers te verkopen. Ze wilde niet verkopen aan een ... die alleen maar geld wil verdienen. Voor de meeste mensen is geld een belangrijke drijfveer. Sinds corona is het spaargeld in Nederland meer dan verdubbeld. Ik heb het niet hoor maar er zijn dus mensen die erin zwemmen. En die moeten nu rente betalen als ze meer dan een ton hebben. Dat leidt tot bizarre toestanden. Zo stond laatst op Texel een huis te koop voor €525.000. Deze woning werd ongezien voor €600.001 door een belegger van de overkant gekocht. Ik denk dat Youp nu Prins Bernhard junior erbij zou halen. Die schijnt deze praktijken te hebben uitgevonden. Als de mensen nu eens het voorbeeld van deze 96-jarige dame zouden volgen… Maar goed, ik begrijp dat dat misschien wat teveel gevraagd is. Waarom zou jij tenslotte niet profiteren waar anderen dat allemaal wel doen.

Ondertussen is er steeds meer onvrede in onze samenleving. Over woningnood, over luxe vakantiewoningen, onbetaalbare huizen, over teveel yuppen en te weinig parkeerplaatsen. Mensen kijken naar de gemeente. Die moet handhaven. Helaas, handhaven is een tijdverslindend, ingewikkeld proces. Daarvoor moet je een hele lange adem hebben. En we kunnen niet altijd iets ondernemen. Iedereen in Nederland heeft het recht om te kopen en te verkopen en zijn of haar eigendom te exploiteren. Bovendien is het symptoombestrijding. Het begint bij ons eigen gedrag. Misschien moeten we Youp regelmatig een column laten schrijven. Recht voor zijn raap zodat we wat bewuster worden van het effect van onze keuze.

Wethouder Hennie Huisman

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 44 minuten geleden 1
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10