Terrassen langs de Parkstraat.
Terrassen langs de Parkstraat. Foto: Dirk Kalverboer

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

TipTexel.nl over toekomst van het toerisme

Algemeen

“Moet de Parkstraat autovrij worden?”, “Vindt u het momenteel druk op Texel of juist helemaal niet?”, “Gebeurt er genoeg om het aantal vervoersbewegingen te voorkomen?” en “Moet er een absolute beddentelling komen?” Zo maar vragen die voorbij komen in de komende editie van TipTexel.nl die volgende week naar alle panelleden wordt verstuurd.

Feit is dat de parkeerplaatsen op de Groeneplaats zijn verdwenen en dat het autoverkeer vanaf dat punt alleen nog de Parkstraat in kan rijden

Er zijn flink wat vraagstukken die de Texelaars bezighouden, het Toeristisch Toekomstplan is daar zeker één van. het toerisme is de belangrijkste economische levensader van het eiland, maar er klinken ook geluiden dat het te druk zou zijn. Zit dat gevoel van drukte in het aantal toeristen - Volgens cijfers van kennisplatform KADO Texel zijn er minder toeristen dan in 2019 - of zit dat in spreiding? Komt een gevoel voort uit het aantal auto’s op de weg en zouden we moeten kijken of dit beperkt kan worden? En wanneer het gaat over toerisme en de toekomst drijft ook altijd weer de vraag van de beddentelling boven. De één vindt het een goed idee, de ander vindt het vooral onuitvoerbaar en vraagt zich daarnaast af wat je met de uitkomst doet. Wat doe je als er minder bedden blijken te zijn dan de genoemde 47.000 en wiens bed streep je weg op een moment dat er wel meer bedden blijken te zijn. 

Verschillende belangen

De belangen zijn verschillend en hoewel het overgrote deel van de Texelaars op meer of mindere mate geld verdient aan het toerisme, voelt niet iedere inwoner zich gehoord wanneer het gaat om de toekomst van het toerisme. Over de toekomst van het toerisme is al veel gepraat en de gemeente heeft ook een aantal bijeenkomsten gehouden. Hier kwamen wel vaak dezelfde mensen op af. Daarnaast kon men online hun mening geven, maar de respons was miniem. Hoe dan ook: de belangen van de één verschillen natuurlijk ook wel van die van een ander. Waar iedereen het over eens lijkt, is het feit dat Texel zuinig moet zijn op wat het te bieden heeft en dat het zaak is om de juiste balans te vinden tussen leefbaarheid en economische groei. De mening over wat dan die balans precies is, is echter alweer voer voor de nodige discussie. 

Den Burg

Een ander punt dat vaak voor gespreksstof zorgt op menige verjaardag is het centrum van Den Burg. De één vindt dat meer groen moet komen, de ander vindt dat er meer parkeerruimte moet komen. Feit is dat de parkeerplaatsen op de Groeneplaats zijn verdwenen en dat het autoverkeer vanaf dat punt alleen nog de Parkstraat in mag rijden. Hiermee komt ook de vraag op tafel of misschien niet alsnog de hele Parkstraat autovrij zou moeten worden - of wellicht met een uitzondering voor bestemmingsverkeer. Ook dit is een vraag die niet iedereen graag gesteld ziet worden overigens.  

Praat mee

Iedere Texelaar kan deelnemen aan TipTexel.nl door zich aan te melden op de gelijknamige website. Met ruim zevenhonderd deelnemers is TipTexel.nl het grootste raadplegende panel van het eiland. In de komende raadpleging krijgt de deelnemer naast vragen/ stellingen ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen. De rapportage van eerdere raadplegingen zijn terug te vinden op de site TipTexel.nl. Voor dit platform werkt de Texelse Courant samen met het onafhankelijke bureau TopOnderzoek dat de kwaliteit waarborgt en sturing van de vragen voorkomt. Ideeën voor vragen/ onderwerpen kunnen gemaild worden aan redactie@texelsecourant.nl.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 5 minuten geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 3 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 4 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 21 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2