Jerzy Kramer van Kabeltex bezig met een meting in een straatkast.
Jerzy Kramer van Kabeltex bezig met een meting in een straatkast. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Zelfvoorzienend dankzij Kabeltex

Algemeen

In 1988 startte Jaap Drijver met Kabeltex, een onderneming die niet meer weg te denken is uit het Texelse kabellandschap en inmiddels ook dat van de Noordkop. We praten erover met Jaap Drijver en Klaus Groszpietsch.

Een zelfvoorzienend Texel. Een roep die al lang klinkt als het om energie gaat. Ook wordt de roep dat Texel op eigen benen moet kunnen staan harder en is men niet blij dat grote overkantse partijen meer macht krijgen in recreatief Texel. Maar bij zelfvoorzienend zijn hoort ook internet, een eerste levensbehoefte. Kabeltex zorgt er al jaren voor dat Texel op dit gebied niet afhankelijk is van overkantse partijen.

Lange tijd was Kabeltex daarna bijna volledig afhankelijk van mij, maar dat is nu anders. Het team is bijvoorbeeld versterkt met een technisch manager in de persoon van André Smith. Dat heeft de kennis enorm versterkt

“Als je ziet wat Kabeltex doet op Texel, dat is uniek in Nederland. Nergens in Nederland zie je dat een relatief kleine partij zorgt voor snel internet in een heel gebied. Qua glasvezel is Texel niet interessant voor de grote partijen. Wij hebben besloten dat wel te doen. Aan de ene kant natuurlijk omdat we kansen zagen, we zijn een bedrijf. Aan de andere kant ook omdat we vinden dat heel Texel snel internet moet hebben. Met met steun van de gemeente en STIFT hebben we ook glasvezel in het buitengebied kunnen aanleggen en bijna overal is nu glasvezel. In de dorpen is het zo dat er nog wel huisaansluitingen van coax zijn. Deze huisaansluitingen zijn geschikt tot 100 Mbps en worden de komende jaren vervangen. Als klanten een abonnement met nog sneller internet willen hebben dan vervangen wij de aansluiting vaak direct”, legt Jaap Drijver uit.

Een oude coax-aansluiting wordt vervangen.

Bij Kabeltex werken vandaag de dag ruim dertig man, hoofdzakelijk Texelaars

Jaap stapte in 1988 in ‘de kabelbusiness’. Een grote overkantse partij zag er niets in om kabeltelevisie op heel Texel aan te leggen, Jaap zag die kans wel. “Ik ben iemand die kansen ziet en er dan inspringt. In die tijd had ik er nog geen verstand van. Ik was aannemer en heb indertijd veel op Texel gebouwd. Lange tijd was Kabeltex daarna bijna volledig afhankelijk van mij, maar dat is nu anders. Het team is bijvoorbeeld versterkt met een technisch manager in de persoon van André Smith. Dat heeft de kennis enorm versterkt.”

Bij Kabeltex werken vandaag de dag ruim dertig man, hoofdzakelijk Texelaars. “Al ontkomen wij er ook niet aan dat je soms personeel van de overkant moet halen. Personeel krijgen is gewoon heel erg lastig. Kabeltex is een bedrijf met een zeer brede dienstverlening. Van het helpen van de televisie installeren bij een particulier tot de techniek bij het aanbieden van televisiestreams voor diverse andere providers. Door onze brede werkzaamheden, zijn we naar diverse mensen op zoek. Van klantenservice tot monteur en technicus. Daarom zijn er ook mooie doorgroeimogelijkheden en hebben we mensen die als stagiair begonnen zijn en hier inmiddels vast werken. Dat is natuurlijk prachtig. Kabeltex zorgt verder bovendien ook weer voor andere werkgelegenheid op het eiland. Zo is Schraag straatwerk dagelijks met een ploeg van 10 tot 14 man voor ons aan het werk”, vult Klaus Groszpietsch aan.

Een groot voordeel is volgens Jaap dat de lijntjes kort zijn. “Daarom lukt het ons om snel een monteur langs te sturen als er wat stuk is. Natuurlijk gaat er bij ons ook wel eens wat mis, maar je hoeft geen weken te wachten. Afgelopen winter werd er een straatkast door een sneeuwschuiver geraakt bij Oost, ja dan is er een storing die we niet dezelfde dag hadden opgelost. Een dag later wel.”

Noordkop

Toen bewoners in de Noordkop hoorden van het glasvezelnetwerk op Texel ontstond er een burgerinitiatief. Inmiddels ligt het Texelse internet nu ook aan de overkant. “Dat is mooi. Die schaalvergroting was nodig om het hier rendabel te houden. Samen met alle Texelaars moeten we proberen om het snelle internet wat we op Texel hebben verder uit te breiden. De komende jaren wordt internet steeds belangrijker, denk aan thuiswerken en alle andere apparaten die alleen functioneren met goed internet. Het oude telefoonnet is hiervoor niet geschikt en daarom is het zo belangrijk dat wij overal glasvezel kunnen aanleggen. Kabeltex wil dit allemaal regelen, maar daar hebben wij de Texelaar als klant wel bij nodig”, legt Klaus uit. Op Texel heeft 80 tot 85 procent van de recreatiewoningen en hotels internet en televisie via Kabeltex. “We zijn nog steeds in ontwikkeling en breiden de diensten uit, zowel voor particulieren als voor de zakelijke markt. Ik doe dit nu zo’n 35 jaar en nog steeds met veel plezier”, besluit Jaap.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45