Afbeelding
Foto: Stefan Witte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bestuurder in coronatijd - Schaduwraad

Column

Heb je het al gelezen? Hoor ik vaak als er iets op de social media wordt geschreven over een al dan niet politiek gevoelig onderwerp. In negen van de tien gevallen heb ik dat niet gelezen omdat ik niet dagelijks de berichtgeving en de reacties volg. Soms word ik getagd in een bericht en dan kan ik meteen de reactie lezen. Sommige nieuwsitems leveren zelfs meer dan honderd reacties op, niet altijd gepaard met enige nuance. 

Ik heb weleens gedacht: waarom gaan deze mensen niet in een schaduwraad? Een raad van betrokken personen die zich buiten de raadszaal bezighouden met besluitvorming

Maar de reacties zijn altijd goed bedoeld. Er wordt in ieder geval meegedacht. Niet alleen op social media, ook op straat word ik regelmatig aangehouden voor een praatje. Omdat ik onder meer wegen, fietspaden in mijn portefeuille heb, zal u het niet verwonderen dat het meestal daar over gaat. En dan gaat het niet over wat er goed gaat, maar meestal over wat er niet goed gaat. Ook daar kan ik weer voordeel mee doen. Uiteindelijk willen we allemaal naar hetzelfde doel: En dat is dat we het zo goed mogelijk willen regelen voor de eilanders en de gasten.

Ik heb weleens gedacht: waarom gaan deze mensen niet in een schaduwraad? Een raad van betrokken personen die zich buiten de raadszaal bezighouden met besluitvorming. Wat vinden zij van het advies? Hoe denken zij erover? Wat zijn de argumenten om ergens voor of tegen te zijn? Mensen die echt even na willen denken voordat ze antwoord geven op alle vragen. Wat vinden zij belangrijk en hoe denken ze na over actuele zaken.


Ik stel mij zo voor dat een schaduwraad met schaduw raadsleden een paar keer per jaar een online vragenlijst krijgt over thema’s als afvalinzameling, handhaving, vergunningen, klimaatregels, verkeersaanpassingen, toeristische bedden of gemeentelijke financiën. De lijst kan natuurlijk nog veel uitgebreider zijn. De uitkomsten zullen de raad wellicht helpen bij het nemen van beslissingen. Deze schaduwraad kan zonder politieke voorkeur of achterban een onafhankelijk advies geven. Het voordeel is dat de raadsleden mee kunnen kijken naar de uitkomsten van de vragenlijsten zodat ze weten hoe inwoners tegen bepaalde zaken aankijken. De raad kan zelfs ook meningen peilen en input ophalen voor een goede bespreking en behandeling voor een voorstel. De schaduwraad moet zo georganiseerd worden dat inwoners ook voorstellen kunnen plaatsen waarover zij onderling in discussie kunnen gaan. Het grote voordeel is dat de afstand tussen bestuur en inwoners hierdoor verkleind wordt. Bovendien kan de interesse zo groot zijn dat sommigen denken: die raad is wel wat voor mij. Ik wil ook meedoen in het bestuurlijke proces en ik kan iets betekenen voor het eiland.

De toeristische toekomstvisie waarbij de stakeholders van diverse organisaties zijn betrokken is al een document waarop de raad straks moet beslissen welke kant we met Texel op willen. Deze stakeholders (zoals Staatsbosbeheer, LTO, TOP, VVV en dorpscommissies) hebben vanuit hun expertise een goede toelichting gegeven over deze visie. Er was een gezamenlijke conclusie: niet meer groei, wel meer kwaliteit. De balans moet blijven tussen enerzijds het karakter van het eiland (rust, ruimte en andere kernwaarden) en anderzijds het optimaal profiteren van de economische mogelijkheden van het eiland.

Dus weldenkende Texelaars: verenig u in de schaduwraad. Laat van u horen. Meng u in de discussie. Als u mij een keer op straat ziet, schiet mij aan als u hier ideeën over heeft. En het is minder dan een jaar. Dan zijn er weer verkiezingen. Een mooie kans eens in de vier jaar. Die zou ik pakken.

Edo Kooiman

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1