Logo texelsecourant.nl
Peerke Reijnders en Danny Westerlaken van CVI Texel.
Peerke Reijnders en Danny Westerlaken van CVI Texel. (Foto: CVI Texel)

"Mooi om mee te groeien met innovaties"

  Zakelijk

Zo'n twintig jaar geleden begonnen ze met de aanleg van de eerste warmtepomp op het eiland. Vandaag de dag is de plaatsing van een warmtepomp gemeengoed bij CVI Texel en worden dagelijks woningen op Texel voorzien van een duurzame warmtebron.

Het bedrijf van Danny Westerlaken en Peerke Reijnders aan de Spinbaan in Den Burg heeft zich daarmee in de loop der jaren ontwikkeld tot specialist op het gebied van warmtepompen. Toen ze ermee begonnen was het een revolutionaire vorm van verwarming, vandaag de dag is het ontwikkeld tot de standaard in de verwarming dan wel koeling van een woonhuis, bedrijfspand of vakantiewoning.

"Het is een goed alternatief voor het gebruik van gas", vertellen Danny en Peerke. "Verwarming via cv-ketels die op gas worden gestookt is op Texel nog steeds de meest voorkomende vorm van verwarming, maar de gasvoorraad is niet eeuwig beschikbaar. Vanaf juli 2018 worden in de nieuwbouw woningen niet meer voorzien van een gasaansluiting. Dat betekent dat je de aandacht dus bijtijds moet verleggen naar vervangende bronnen van warmte. Warmtepompen zijn over het algemeen gezien een goed alternatief."

Warmtepompen zijn installaties die gebruik maken van natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron. Kern van het systeem is dat de warmte die een natuurlijke bron afgeeft in de pomp wordt opgenomen en vervolgens binnen de woning of het pand wordt verspreid. "Het werkt volgens de natuurkundige principes van verdampen en condenseren. Met een beetje warmte kun je dankzij de pompen al een hoop bereiken in huis."

Volgens Danny en Peerke is het geen automatisme om warmtepompen te plaatsen. Voordat ze daartoe overgaan, wordt eerst de klimaatbeheersing van een gebouw nauwkeurig in kaart gebracht en wordt gekeken welke vormen van energievoorziening, isolatie dan wel ventilatie al aanwezig zijn. "Het is wel de bedoeling dat je een pomp krijgt die aansluit bij je behoefte aan energie en het te verwarmen pand. Je praat over forse investeringen, dus het moet passend en goed zijn. Dat brengen we eerst in kaart en daar geven we ook advies over, voordat we daadwerkelijk tot installatie overgaan."

Op het moment is CVI Texel bezig met de installatie van warmtepompen in de nieuwe vakantiewoningen op Villapark De Koog dat De Krim in De Koog aan het realiseren is. "Dat zijn warmtepompen van het merk Alpha Innotec. Die pompen zorgen door middel van vloerverwarming voor een aangename temperatuur in de villa's en ook het water is altijd lekker warm. Op die manier heb je als gast snel een comfortabel gevoel en dat hoort bij een vakantie voorop te staan."

Historisch bekeken past het bij CVI Texel om al vroegtijdig mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen op energiegebied. Het bedrijf ontstond in 1975 toen er net een aardgasleiding van de overkant naar Texel was aangelegd. Veel huizen hadden in die tijd nog kachels die op huisbrandolie brandden en gas was relatief nieuw op Texel. "De komst van aardgas gaf destijds een immense boost aan de installatiesector. Een perfect moment om een installatiebedrijf te starten! Veel huizen, waaronder die van Woontij, werden destijds gerenoveerd. CVI Texel kreeg het vertrouwen van de woningstichting en mocht 400 sociale huurwoningen op het nieuwe gasnetwerk aansluiten. Sindsdien hebben we altijd speciale aandacht voor innovaties op energiegebied gehad en gehouden."

Bij CVI Texel kijken ze inmiddels uit naar de verdere ontwikkeling van warmtepompen die energie uit lucht en water halen. "Je hebt op het moment bijvoorbeeld de Alpha Innotec LWDV die één-op-één een cv-ketel kan vervangen. Dat brengt duurzame en betaalbare mogelijkheden voor de renovatie van particuliere woonhuizen met zich mee. Ook worden de ontwikkelingen van verwarmen met behulp van waterstof op de voet gevolgd. Het is mooi om als installatiebedrijf samen met je medewerkers in dergelijke ontwikkelingen mee te mogen groeien. Daar leer je zelf ook elke dag weer van."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!