Logo texelsecourant.nl
Olivier Verschoor in de winkel in de Weverstraat die hij zaterdag opent.
Olivier Verschoor in de winkel in de Weverstraat die hij zaterdag opent. (Foto: Gerard Timmerman)

Nostalgie en exclusiviteit bij "Olivier Snuisterijen en Galanterieën"

  Zakelijk

Nostalgie troef bij "Olivier Snuisterijen en Galanterieën", de winkel die Olivier Verschoor zaterdag 12 oktober opent in de Weverstraat in Den Burg.

Geen massa-producten die aan de lopende band zijn gemaakt, maar vooral zeldzame voorwerpen die deze kersverse ondernemer ergens op een beurs of veiling heeft weten te bemachtigen. Fraai bewerkt serviesgoed, bijzondere sieraden, handgemaakt glaswerk, speciale vazen, nostalgisch speelgoed en andere niet alledaagse spullen. Met name populair onder verzamelaars, die Olivier van heinde en verre weten te vinden.

Het speuren naar bijzondere voorwerpen heeft Olivier niet van een vreemde. "Mijn moeder (Birgit Kuip) sleepte ons als kind al mee naar allerlei veilingen en beurzen. 'Kijk maar wat je mooi vindt", zei ze dan in zo'n veilinghuis. Tussen al die spullen voelde het voor de jonge Olivier, geboren en getogen op Texel, als een kind in de snoepwinkel. "Op mijn vijftiende kocht ik mijn eerste dingetjes: een cactuspotje en een kinderservies. De spullen die je daar tegenkomt zijn veel mooier en degelijker dan wat nu wordt gemaakt. Prachtig handwerk." Hij wijst op een fraai versierde vaas. "Gemaakt door de Dordtse Kunstpotterij, een kleine bakker die van 1923 tot 1930 dit soort vazen maakte. Deze is museumwaardig. Het Haagse Gemeentemuseum wilde hem kopen. Maar ik vind hem zelf veel te mooi en doe hem niet weg."

Een uitzondering, want voor de rest zijn alle voorwerpen in zijn winkel te koop. Olivier weet er altijd wel een verhaal bij te vertellen. "Ik heb kasten vol met boeken over kunst- en antiekvoorwerpen. Ik ging me er steeds meer in verdiepen en begon dingen te kopen en verkopen. Gewoon vanuit huis, via Marktplaats en Ebay. Laatst kocht ik een kinderbestek uit de jaren twintig uit Roemenië. Het kwam binnen en al een uur later meldde zich een verzamelaar. 'Zegt u maar wat het moet kosten...'

Olivier is inmiddels dermate bedreven in het speuren naar specifieke objecten, dat hij ook wel in opdracht, vaak van verzamelaars, op zoek gaat naar bijzondere voorwerpen.

Nu dus een eigen winkel, die veel sfeer en nostalgie ademt. Met een grote diversiteit aan voorwerpen. Van exclusieve sieraden, tot Delfts blauw serviesgoed en (nieuw) oud-Hollands kinderspeelgoed en designspullen. "Iedereen moet hier iets kunnen kopen. Van een gouden ketting van €1800,- tot een cadeautje voor een tientje."

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!