Jan-Jelle van der Vis, Michel Heidbuurt, monteur John van der Zwaag en Giel Koorn.
Jan-Jelle van der Vis, Michel Heidbuurt, monteur John van der Zwaag en Giel Koorn. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaars 24 uur op de Solex in strijd tegen kinderkanker

Verenigingen

Met drie man in estafettevorm 24 uur aaneengesloten rondscheuren op een solex. Het lijkt gekkenwerk, maar toch is dat precies wat Jan-Jelle van der Vis, Giel Koorn en Michel Heidbuurt van solexvereniging 'Steeksleuteltje 9' op 24 augustus gaan doen in Heeswijk-Dinther. Ze hopen met deze race zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting KiKa.

De '24-uurs solexrace' is een begrip in Heeswijk-Dinter en ver daarbuiten. Uit heel Nederland komen solexers om geld voor het goede doel binnen te halen en natuurlijk ook veel lol te hebben. "We hebben vorig jaar voor het eerst meegedaan. Toen nog op mijn eigen gewone wegsolex. Maar we hebben ervaring opgedaan en een beetje gekeken wat anderen doen die al langer deelnemen. Dit jaar bouwen we een aparte solex voor dit evenement", vertelt Michel.

Op het moment dat we een bezoek brengen aan de mannen in hun klusloods in Oudeschild moet er nog een hoop gebeuren. Sterker nog, op de vloer staat enkel een verstevigd frame met een stuur. "Volgend weekend zitten de wielen er onder en we gebruiken het blok van Michel zijn solex. Maar we hebben dit weekend gewoon nog een tocht, dus pas daarna kan het blok van de andere solex af. Die wordt daarna nog helemaal gecheckt en kan er dan op", legt Jan-Jelle uit.

"Als we eenmaal begonnen zijn rijden we allemaal steeds een uur, 's nachts maken we shifts van twee uur in verband met slapen. Het is echt heel gaaf. Je komt door een kroeg heen en we rijden over het podium van het festival waar de rest aan het feestvieren is. In voorgaande edities reden de deelnemers ook dwars door een koeienstal. Na 24 uur heb je wel last van je reet. Maar we hebben een beter zadel dan vorig jaar. Dus dat moet goed komen", vertelt Giel.
 

Ondanks dat het allemaal om het goede doel draait, zijn er wel degelijk regels. "Je mag niet zomaar van alles vervangen. De solex wordt gekeurd en achteraf wordt ook gekeken of je niets vervangen hebt. Heb je dat wel, word je een aantal rondes teruggezet en dat kost je natuurlijk plaatsen. De eerste tien worden gehuldigd op het podium. Er doen meer dan honderd solexen mee. Wij gaan natuurlijk ons best doen om zo hoog mogelijk te eindigen. Als er wel wat stuk gaat is het aan onze monteur John (Van der Zwaag red.) om de boel zo snel mogelijk weer in orde te krijgen.

Wie de mannen wil sponsoren kan mailen naar mail@steeksleuteltje9.nl. Alle sponsoring gaat naar KiKa.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2