Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf.
Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf. Foto: Pepijn Lijklema

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"We kunnen veel van Texel leren"

Toerisme

"Ik ben onder de indruk. Bij ons wonen 170.000 mensen en hebben we een oppervlakte van 450.000m2. Maar wij hebben maar een half miljoen toeristen op jaarbasis. Wij richten ons teveel op het verstrekken van informatie en te weinig op marketing. Het is indrukwekkend hoe Texel zichzelf in de markt gezet heeft."

Aan het woord is Fred Julia, general manager van de toeristenorganisatie van Nord Basse-Terre (het meest westelijke eiland van Guadeloupe dat in de Caribische zee ligt en onder Frankrijk valt). Fred Julia is één van de 25 mensen van het interreg Europe project Islands of Innovation die deze week een bezoek brachten aan Texel. De groep houdt zich bezig met het ontwikkelen van beleidsaanpak en ziet hiervoor in eilanden de ideale inspiratiebron. Ze richten zich hierbij op duurzaamheid in de breedste zin van het woord, zoals bijvoorbeeld energievoeding en afval.

"Ze zijn van mening dat eilandbewoners van nature erg innovatief zijn, omdat ze niet wachten op oplossingen vanaf het vaste land. Deze groep is al anderhalf jaar bezig en ze gaan in totaal vijf jaar door. Ze bezoeken allemaal verschillende eilanden, waaronder nu Texel. Het zijn allemaal zelf eilandbewoners en ze wisselen kennis met elkaar uit", vertelt Pepijn Lijklema van Texlabs die het Texelse deel van het programma begeleidt. De groep bezoekt naast Texel ook Amsterdam, Vlieland en Leeuwarden. Op Texel gingen de leden met elkaar in gesprek en brachten ze onder meer een bezoek aan Ecomare en het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe. De leden komen van eilanden uit Denemarken (Samsø), Estland (Kuressaare) , Griekenland (Lesbos), Frankrijk (Nord Basse-Terre) , Nederland (Waddeneilanden) en Portugal (Azoren en Madeira).

Jula sprak onder andere met VVV-directeur Frank Spooren. "We kunnen veel van Texel leren, dat is me wel duidelijk geworden. Wij hebben meer potentie dan Texel. We hebben prachtige natuur en tropische temperaturen. We kunnen toeristen halen uit de Franse markt, maar ook uit de VS door onze ligging in het Caribisch gebied. Toch trekt Texel twee keer zoveel mensen', stelt Julia. Los van de zakelijke kant, geniet hij van het bezoek aan Texel. "Ik ben een echte eilandman. En ik vind het hier erg mooi. Ondanks dat jullie zoveel toeristen trekken, vind ik het nog heerlijk rustig."

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 40 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06