Logo texelsecourant.nl
Blogs

De zure tranen van Wiebe Pennewaard

  Toerisme

Deed het pijn Wiebe Pennewaard toen jou zoveel onrecht was aangedaan? Was het zo moeilijk te verkroppen dat "een stuk vasteland van Noord-Holland" werd verkozen tot één van de mooiste plaatsen in Europa dat een simpel 'gefeliciteerd' er niet af kon? Regende het zoveel zure tranen dat er een blog vol galspuwerij nodig was om uit te leggen hoe onterecht de uitverkiezing van Texel was?

Ik zag artikelen over jouw blog op de website van diverse Texelse media. Voor wie de blog niet gelezen heeft, de links zijn ook op deze website te vinden. Ik link het niet opnieuw, omdat het stuk daar onnodig meer lezers van krijgt. Dat je het ergens niet mee eens bent, is niet erg. Dat je daarbij gebruik maakt van het web is normaal, dat doe ik niet anders. Dat je met onjuistheden smijt en dingen verdraait is minder mooi. Bovendien schaadt het de zaak die je tracht te behartigen. Naast Texel beschikt Nederland over nog vier prachtige bewoonde Waddeneilanden. Door u omschreven als "de echte Waddeneilanden." Behalve dat Texel in een andere provincie ligt dan Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, doet het eiland niets voor de anderen onder. Internationaal wordt de groep zelfs de West Frisian Islands genoemd, de link met Friesland heb je dus al te pakken.

De zuurheid sloeg zo door dat zelfs de Friezen op diverse sociale media het voor Texel opnamen en dat siert ze. U staat niet alleen, er is nog een heel klein groepje dat eveneens verbolgen was. "Waarom zij wel en wij niet?  Want zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk." Dat is wat u schreef, "Texel is te groot, met z'n gewone boerderijen". Ik raad u aan Texel eens te bezoeken. Want het midden van Texel is geen niemandsland. Het heeft De Waal met zijn gezellige kneuterigheid, het heeft met Waalenburg een prachtig natuurgebied en vanaf iedere locatie op Texel zie je of de dijk of de duinen. Of het moet aan uw zicht liggen dat niet te best is, gezien uw verrekijker met een vergrootglas. Voor u nog eens wat schrijft, breng eens een bezoek aan die "nep-eilanders" met hun "profijtelijke veerdienst van 20 minuten oversteek".  Neem de bewoner van Ameland mee die in het Algemeen Dagblad over zijn eigen eiland optekende "dat je daar tenminste 45 minuten op een boot zit en daarbij echt langs de wadden kronkelt." Het klopt, de tocht naar Ameland is mooier. De kosten niet. Een ticket naar Ameland zonder auto kost €14,80 en met de auto 95,30 (exclusief personen). Naar Texel betaalt men te voet €2,50 en met de auto €37,50 (incl. max. 9 inzittenden). Van het geld dat alleen al op de overtocht bespaard wordt, kan de reiziger een complete middag mee op één van de vele waddentochten vanaf de haven van Oudeschild. Op een schip dat vaart mindert als er zeehonden te zien zijn en in veel gevallen nog drooglegt of activiteiten biedt ook.

Tot slot grijpt u een aantal standaard-activiteiten als rondvaarten, paardrijden en parachutespringen aan om maar te benadrukken hoe banaal dat nepeiland wel is. Los van het feit dat Texel ook al is opgenomen in een internationale lijst van plaatsen om parachute te springen, gaat u voorbij aan een reeks van prachtige evenementen en bijzonderheden. De sneer richting een trotse Texelse VVV-directeur was misschien nog wel het ergste. Wouter de Waal heeft Texel met zijn team inderdaad uitstekend in de markt gezet. Dat is juist een prestatie, ik snap uw jaloezie dan ook wel. Hadden de andere eilanden maar een half zo succesvol marketingbureau, dan had u nou niet zo hoeven janken. 

Het siert u niet en het is dood en doodzonde. In plaats van de thuisfrustraties om te zetten in een blog over Texel, had u het ook een positieve lading kunnen geven. Had geschreven wat de andere eilanden zo mooi maakt. De stranden van Ameland, de prachtige aankomst op Terschelling, het stukje van Vlieland dat op Texels grondgebied ligt en het Willemsduin op Schiermonnikoog. De kracht van positiviteit had de band van de eilanden laten zien. In plaats daarvan trok u een broek aan die zes maten te klein was en wachtte net zo lang tot alles ging knellen. U dronk een fles azijn leeg om er zeker van te zijn dat er niets positiefs meer uitkwam en tenslotte stopte u twee citroenen onder uw oksels om de laatste risico's uit te bannen. Een gemiste kans, die geen recht doet aan de schoonheid van de Waddeneilanden als geheel. Hopelijk blijft u met uw zure tranenregen weg van ons eiland, het zou de natuur maar verdorren. 

Koppiestiêd op Texel
Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het geplande kunstwerk van het Hoogheemraadschap als monument voor de Dijkversterking moet er komen.Reageren!