Logo texelsecourant.nl

En Passant degradeert uit hoogste klasse

  Sport

Tegen de verwachting in is het team van schaakclub En Passant er zaterdag 23 maart in de uitwedstrijd  tegen Caïssa uit Hoorn niet in geslaagd de noodzakelijke 4-4 uitslag voor handhaving in de eerste klasse te bereiken.

De Texelaars kwamen een half punt tekort en verloren met 4½-3½ waarmee de degradatie een feit werd.

Aanvankelijk zag het er niet slecht uit voor En Passant, maar in het laatste uur van de match zat plotseling alles tegen: Jaap de Wijk verspeelde een voordelige, zo niet gewonnen stand tegen Fred Avis door een jammerlijke misrekening en ook Rienk Sijbesma die tegen Gijs Leene met de zwarte stukken een comfortabel eindspel met goede winstkansen op het bord had, verkeek zich op de positie, waarin eensklaps een fatale matdreiging tevoorschijn kwam.

Joop Rommets probeerde na een slordigheidje in de opening die een pion kostte nog een aanval op te bouwen, maar de koelbloedig spelende  Peter Holscher maakte een eind aan de partij toen hij de dame van Rommets veroverde. Jaap Dros overzag op de elfde zet het venijn dat Roy Kerkhoven op het bord had gebracht en moest al in de opening een stuk prijsgeven. Dros probeerde nog van alles om het materiaal terug te winnen, maar van Kerkhoven speelde de partij beheerst uit.

Tegenover deze vier teleurstellende nederlagen stonden prima overwinningen van Jon van Dorsten, Jan Willem Duijzer en Gert Both. Van Dorsten weerlegde met een fraai dameoffer de aanval van Bert Spil en won in de afwikkeling een stuk, waarna de strijd voorbij was. Jan Willem Duijzer nam het op tegen Robin Duson, een jongedame die de Nederlandse dameskampioene is tot 16 jaar. In een stevig gevecht werd het jonge talent door Duijzer van het bord gespeeld.

Gert Both bevestigde opnieuw zijn reputatie van puntenleverancier in zijn partij tegen Ton van Dijk. Both dreef de complicaties op tot duizelingwekkende hoogte en in de razend ingewikkelde stelling raakte van Dijk tenslotte op dwaalwegen en verloor.

Gerard Postma belandde in een eindspel met pionnen, paard en dame voor beide spelers, zij het dat Postma een pion minder had. Met nog een minuut op de klok en de mindere stelling accepteerde Postma tenslotte gelaten  het remisevoorstel van tegenstander Robert van Dijkhuizen, waarmee de eindstand 4½ – 3½ in het voordeel van Caïssa werd en En Passant gedegradeerd was.

Schaakclub En Passant
Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!