Afbeelding
Foto: Ronald Timmer

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Remmen los op tweede autocross

Sport

Ronkende motoren, hoge snelheden, buitelende bolides en opspattende prut in de MAB-arena in Eierland, waar zondag 19 augustus de tweede autocross wordt verreden. Het begint om 12:00 uur.

Het zal er hard en stevig aan toe gaan op de Eierlandse kleibaan. Nadat tijdens het Speedweekend in juli ook "buiten-Texelaars" aan de cross mochten meedoen, is het nu een onderonsje van coureurs op het eiland. Rijders en hun monteurs zijn de afgelopen weken druk in de weer geweest om het niet zelden gehavende materiaal weer rijklaar te krijgen voor deze race.

150 tot 200 bolides komen naar schatting aan de start, verdeeld over vijf categorieën. Bangerstox omschrijft de organiserende MAB Club als volgt: "Als je auto niet meer door de APK komt, dan mag hij meerijden in de bangerstox. In deze klasse is niets te gek." In deze klasse rijden tientallen coureurs. Of het zó'n dolle race wordt als vorig jaar, is nog een verrassing. Tot verbazing van het publiek reden ze, anders dan gebruikelijk, het rondje andersom. Het werd een ware veldslag, waarbij slechts drie auto's de finish haalden.

Junioren rijden in een eigen categorie. Ook hier zijn de rijders aan elkaar gewaagd en zullen elkaar in hun auto's niet sparen. Niet zelden nakomelingen van coureurs, die zelf hand-en-spandiensten verrichten. Zo hebben "gepensioneerde autocrossers" een mooie smoes om toch de schuur in te duiken. Het zal er niet zachtjes aan toe gaan, snelheden van 70 km/uur zijn geen uitzondering.

De Rodeoklasse, het toneel van gebutste en gepimpte voertuigen waarin het oorspronkelijke model nog is te herkennen, telt ook vele tientallen deelnemers.

Voor de Vrije Standaard Klasse vermeldde de deelnemerslijst maandag twintig deelnemers. Daarop (nog) niet de naam van Ruud Betsema, winnaar tijdens het Speedweekend. Maar wat niet is, kan nog komen. De snelste coureur in deze categorie klokte toen 81,997 km/uur. "Ladies and gentlemen, start your engines", is hét moment waarop de coureurs van de Stockcar Formule 1-klasse in de finale hun bolides laten bulderen.

Grote vraag is natuurlijk wie dit jaar de Dries Veltkamp Bokaal ontvangt, een eerbetoon aan de monteurs, een onmisbare schakel in dit bijzondere circus.

Radio Texel doet zondag vanaf 12.00 uur live verslag op de radio van de autocross.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2