Logo texelsecourant.nl
Van Zuilekom slaat af op de par 3 tiende
Van Zuilekom slaat af op de par 3 tiende

Van Zuilekom en Van Schelt beste golfers van Texel 2018

  Sport

Het zindert van de spanning als zaterdagochtend het puikje van De Texelse Golfclub zich verzamelt voor de wedstrijd van het jaar, de netto-strokeplay tweedaagse. 

Bij de dames 5 kanshebbers, Marijke de Beer-Dogger, titelverdedigster en een succesvol competitieseizoen onder de riem, Agnes van Rijkom en Bep Boumans Verkerk als opkomende outsiders, Tillie van der Poel, voorzitter van de Noordhollandse, en Lot van Schelt, terugkomend van een blessure.

De mannen kennen een zestal favorieten; Herbert de Geer, titelverdediger, Antoine Kersten, captain Heren 1 en Kevin van Zuilekom, winnaar van vele wedstrijden. Of kunnen Maurice Frantzen en Floris-Jan Zwaag, beide met een handicap van circa 7, een wondertje verrichten? En natuurlijk Hugo Groothuis, retour van een jaar golfinternaat in La Douce France. Iedereen is vol lof over dit supertalent en hij zal met zijn 14 jaar de te kloppen man zijn dit kampioenschap.

De omstandigheden zijn het hele weekeinde geweldig. Keiharde, droge en razendsnelle fairways afgewisseld met sappige, kortgemaaide greens. De stevige bries zorgt voor verkoeling en spelplezier.

In de eerste ronde van de dames kruipt Boumans-Verkerk (97) ongemerkt richting de kop met Agnes van Rijkom (98) op de hielen. Van Schelt heeft de afgelopen weken serieus getraind en begint weer helemaal in het ritme te komen. Zij heeft 92 slagen nodig en staat aan kop met 5 slagen voorsprong. Als ze zondag het hoofd koel houdt wordt ze voor het harde werk beloond.

Van der Poel en De Beer-Dogger scoren boven de 100, dat is niet goed genoeg om op zondag nog mee te doen voor de winst.

Groothuis maakt op zaterdag de verwachtingen waar als hij met een prima ronde 75, 3 boven par, binnenkomt. De voorsprong is echter minimaal want iedere slag telt in dit veld. Van Zuilekom (76) zit de tiener 1 slag op de hielen, Kersten op plaats 3 met een ronde 79. De Geer (80) daar weer een slag achter en Zwaag leeft nog net met ronde 81 en Tim de Haan verrast met een ronde 84, 9 slagen beter dan zijn handicap!

Zondag gaan de lijstaanvoerders zoals het hoort als laatste van start. Bij de dames zijn dat Van Schelt, Van Rijkom en Boumans. De nummer 1 positie van Van Schelt komt niet in gevaar. Langzaam bouwt zij haar voorsprong uit om uiteindelijk met opnieuw 92 slagen soeverein het kampioenschap binnen te halen. De Beer-Dogger speelt 12 slagen beter dan zaterdag, scoort 91 en wordt samen met Boumans (opnieuw 97) op tien slagen achterstand gedeeld tweede.

Kersten, Groothuis en Van Zuilekom slaan bij de heren als laatste af. Na negen holes in 38 slagen heeft Van Zuilekom Groothuis achterhaald. Kersten is met 41 slagen nog niet in staat zijn flightgenoten onder druk te zetten. De Geer en Zwaag, samenspelend in de op een na laatste flight, kunnen de juiste vorm niet vinden en haken af. 

Op hole 11 komt Van Zuilekom middels een par één slag voor op Groothuis die bogey maakt. Die voorsprong wordt drie slagen op de par 4 veertiende als beide respectievelijk birdie/bogey maken. Maar de strijd is nog niet gestreden. Op de par 3 zestiende loopt Groothuis een slag in en op de par 4 zeventiende zorgt een triple bogey van Van Zuilekom er voor dat Groothuis toch weer één slag voor ligt. Het is een spannend partijtje stuivertje wisselen. Kersten is ondertussen de rust zelve. In twee boven par loopt hij de tweede negen. Het zal toch niet….twee honden vechten om een been…..? Nee, het zal niet; zijn op de eerste dag opgelopen achterstand is net te groot.

De par 5 achttiende is scherprechter. Groothuis slaat zijn derde slag in de bunker en maakt na twee puts teleurstellend bogey. Van Zuilekom wordt beloond als hij met een korte chip de lastig gestoken pin aanvalt. Birdie en het kampioenschap. Groothuis moet genoegen nemen met een tweede plaats. Kersten wordt derde.

Golfclub De Texelse
één van de gezelligste golfclubs van Nederland
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!