Logo texelsecourant.nl

Dros opnieuw schaakkampioen, Richter wint bekertoernooi

  Sport

Op de slotavond van het schaakseizoen 2017-2018 speelden Thomas Richter en Jaap Dros op maandagavond 28 mei in de Buureton de tweede en laatste partij in de finale van het bekertoernooi van schaakclub En Passant. Na zware strijd kwamen de spelers tenslotte remise overeen. Met die uitslag werd Richter, die de eerste partij had gewonnen, winnaar van het bekertoernooi, terwijl Dros aan het halve punt genoeg had om het Texels schaakkampioenschap te prolongeren.

Nadat Richter in de bekerfinale die uit twee partijen bestaat, in de eerste partij een felle aanval van Dros had weten af te slaan en de partij met een dodelijk stukoffer in zijn voordeel had beslist, had hij de troeven in handen om het jaar succesvol af te sluiten met het winnen van de bekerfinale én de Texelse schaaktitel.

Aanvankelijk leek Richter op weg naar die tweede zege, want met de witte stukken zette hij een hevige aanval op de zwarte koning in en Dros moest een nauwkeurige verdediging voeren om niet onder de voet gelopen te worden. Wellicht miste Richter ergens de sterkste voorzetting want in plaats van dat zijn binnengedrongen paard dood en verderf zaaide in de gelederen van Dros, bleek de moedige rossinant door een leep zetje van Dros plotseling ingesloten. Noodgedwongen moest Richter het paard voor twee pionnen geven. Vanaf dat moment was het Dros die over een duidelijk betere positie beschikte. Het resterende eindspel werd echter niet uitgeschoven, want Dros gebruikte zijn goede positie om Richter remise voor te stellen. Richter ging daarop in en werd aldus winnaar van de bekerfinale, terwijl Dros met de puntendeling zijn 31ste schaaktitel veilig stelde.

De derde plaats was voor Jon van Dorsten, die steeds beter gaat spelen en volgens Dros wel eens in de toekomst de eerste speler van En Passant zou kunnen worden. Zijn spel is echter nog te wisselvallig om Richter en Dros op de ranglijst al te passeren.

Uitslag bekerfinale: T. Richter – J. Dros 1½ – ½

Einstand top schaakcompetitie En Passant:

1. Jaap Dros 2. Thomas Richter 3. Jon van Dorsten 4. Jaap de Wijk 5. Gerard Postma 6. Co van Heerwaarden 7. Frans Eijgenraam 8. André Meerkerk 9. Nanning Kikkert 10. Abe Zijm

Op 18 augustus organiseert schaakclub En Passantin de Buureton een groot zomertoernooi 'Mat op 't Wad' geheten. Er is plaats voor 50 deelnemers. Wie van deelname verzekerd wil zijn kan zich al opgeven via de mail: jaapdros@hotmail.com. Organisator van het toernooi is de Haagse schaker Jan Willem Duijzer.

Schaakclub En Passant
Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!