Logo texelsecourant.nl

Boogschutters schieten met scherp bij paal 21

  Sport

De bossen en de duinen rond paal 21 zijn dit weekend het domein van maar liefst 384 boogschutters tijdens de veertiende 3D Winteranimal. Onder prachtige weersomstandigheden trokken de schutters vandaag op uit om zoveel mogelijk dieren - realistische nagemaakte exemplaren - te schieten. In totaal schieten de deelnemers op zestig doelen verdeeld in vier lussen.

De één met een klassieke kale houten boog met houten pijlen, de ander met zeer geavanceerde compoundbogen met vizier, afstandsmeter en waterpas, gecombineerd met carbon pijlen. Zelden is een evenement zo gemoedelijk als deze wedstrijd. Deelnemers geven elkaar tips, helpen zoeken naar vermiste pijlen en adviseren elkaar over materiaal. Daarnaast wordt er gezellig gediscussieerd over welk materiaal nou het beste is. Daar komen de deelnemers niet uit. De één geniet juist van het schieten op een manier die zo dicht mogelijk bij de basis blijft, een ander geniet juist van de high tech bogen die vanaf tientallen meter accuraat schieten.

"De insteek is dat we hier een prachtig evenement hebben dat een feest is voor de hele familie. Jong en oud trekken gezamenlijk op. Heel veel schutters nemen hun hele gezin mee. Die zijn er vaak niet de hele dag, die gaan weer andere dingen doen op het eiland. Naar schatting levert de Winteranimal wel tussen de 1.600 en 2.400 overnachtingen op", legt Aad van Gils van de organisatie uit. Dit is mogelijk doordat er per doel drie posities zijn om vanaf te schieten. Van makkelijk tot moeilijk. Naast het gebruikelijke toernooi, wordt de 3D Winteranimal dit jaar gecombineerd met het rayonkampioenschap. "Dat vergde iets meer organisatie, maar het verloopt allemaal vlekkeloos", legt Van Gils uit. Burgemeester Michiel Uitdehaag laat zich bijpraten door deelnemers. Aad van Gils (in oranje hesje) en Arnoud Strijbis (links) luisteren mee.

Niet alleen boogschutters kwamen op het spektakel af. Ook burgemeester Uitdehaag kwam een kijkje nemen. Hij reikte de prijzen uit bij de groep die alleen op zaterdag deelneemt, bovendien liet hij zich rondleiden. Hij ging met deelnemers in gesprek. "Wat een wereld op zich is dit voor iemand die het niet echt kent. En wat een geweldige sfeer. Jong en oud door elkaar. Ik vind het prachtig", vertelt hij. 

Ook Arnoud Strijbis - algemeen directeur van de Handboogsport Nederland kwam op bezoek. "Aad vertelde mij dat dit de grootste 3D-wedstrijd van Nederland is. En dat in dit decor. Als je bovendien ziet wat een relatief kleine vereniging als de Eilandschutters hier neerzet, ongelofelijk."

Morgen wordt de tweede en afsluitende dag van het evenement gehouden. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeenteraad moet instemmen met het autoluw maken van het centrum van Den Burg.Reageren!