Het testen van de reactiesnelheid: een vallende stok grijpen voordat hij de grond raakt.
Het testen van de reactiesnelheid: een vallende stok grijpen voordat hij de grond raakt. Foto: Fittest

Dit artikel is geschreven door
Sportstichting Texel

Texel vergrijst: 55-plusser, hoe fit ben jij?

Sport Gezond & Fit

De Texelse bevolking vergrijst. Met z’n allen worden we steeds ouder. Het liefst natuurlijk in een goede conditie! Sportstichting Texel organiseert op zaterdag 29 oktober in Sporthal TXL de jaarlijkse Fit-test voor Texelse 55-plussers. Tijdens de check-up, die ongeveer een uur in beslag neemt, worden verschillende metingen gedaan en worden onder meer conditie, oog-hand-coördinatie, reactiesnelheid, knijp-, been- en armkracht en lenigheid getest.

Voorafgaand aan de fysieke test, vullen de deelnemers eerst een vragenlijst in over hun gezondheid, zodat de afnemers van de test kunnen beoordelen of de deelnemer fit genoeg is om de test te doen. Lengte, gewicht, bloeddruk, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), hartslag en BMI (body mass index, dat een indicatie geeft over een gezond gewicht) worden gemeten.

Norm Gezond Bewegen

Ook moeten de deelnemers aangeven wat ze momenteel aan sport en bewegen doen. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zou iedereen 30 minuten per dag matig intensief moeten bewegen. Daaronder vallen niet alleen sport, maar ook tuinieren, stofzuigen of boodschappen doen op de fiets tellen hierin mee.

Score

Na het afronden van de test worden de resultaten verwerkt en worden de scores in een persoonlijk gesprek met de deelnemer doorgenomen door beweegcoach Betsie Verhoeven van Sportstichting Texel. “We lichten alle uitslagen toe en geven advies voor verbetering. Ook krijgen de deelnemers een overzicht mee van alle sport- en beweegactiviteiten op Texel. De Sportstichting zelf organiseert een aantal beweegactiviteiten, maar ook veel Texelse sportclubs hebben een goed aanbod voor ouderen. Het is net waar iemands interesses en voorkeuren liggen.”

Bewegingsintroductieprogramma

Ouderen die naar aanleiding van de fit-test willen start met bewegen, kunnen zich aanmelden voor een bewegingsintroductieprogramma. Acht weken lang gaan ze onder deskundige begeleiding aan de slag met een bewegingsprogramma. “We streven ernaar dit programma in alle dorpen te kunnen organiseren en hopen dat het de aanzet geeft om daarna door te stromen naar het brede sportaanbod op Texel. Bij ons of bij een van de sportclubs”, licht Verhoeven toe.

Deelname is gratis. Ook Texelaars die jongeren zijn dan 55 jaar, maar graag hun fitheid willen laten testen zijn 29 oktober welkom tussen 10.00 en 14.00 uur. Aanmelden kan online via

www.sportstichtingtexel.nl/fit-test-55 of telefonisch via 0222-322815. Via dit nummer kun je eventueel ook meer informatie opvragen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3