Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Schakers En Passant onderuit in Hoogwoud

Sport

Het eerste externe duel na de corona-stop dat En Passant op zaterdag 12 februari in de eerste klasse van de NHSB-competitie in Hoogwoud speelde tegen schaakclub Aartswoud, eindigde na zware strijd in een voor de Texelaars teleurstellende 6-2 nederlaag.

En Passant speelde met twee invallers: Taeke van Lingen en Co van Heerwaarden. Van Lingen trachtte met de witte stukken een aanvalsstelling op te bouwen tegen Jan Stapel, maar in het middenspel verloor hij door een onachtzaamheid pardoes een stuk (1-0). Jon Van Dorsten probeerde met zwart tegenkansen te zoeken tegen Erik van Toren, maar die wist de pogingen van de Texelaar handig te neutraliseren; de partij eindige in remise (1,5 – 0,5). Gert Both ging in op een dubieus pionoffer van David Verwey, maar miste een paar keer de beste voortzetting waardoor hij problemen kreeg met het activeren van zijn stukken. Hij hield het voor gezien toen hij beslissend materiaal verloor (2,5-0,5). De Texelse schakers kregen weer een beetje hoop toen Jan Willem Duijzer met behulp van een ijzersterke vrijpion Wilko van der Gracht in de tang nam. Duijzer schoof de partij gedecideerd naar winst ((2,5-1,5). Invaller Co van Heerwaarden was in zijn nopjes toen hij na een middag zwoegen de op papier veel sterkere Dirk van Ingen een half puntje wist af te snoepen (3-2).

Er leek voor de Texelaars nog niets verloren, want in de drie resterende partijen stonden zowel Joop Rommets als Jaap Dros veelbelovend, terwijl ook Gerard Postma in eerste instantie een stevig initiatief wist te creëren. Maar nadat Postma een paar keer had misgegrepen, greep tegenstander Pascal Zijlstra zijn kans en verzilverde zijn voordeel (4-2). Rommets bouwde in zijn degelijke stijl een voordelige Spaanse positie op tegen Toine Molenaar. Toen beide schakers af en toe het correcte pad verlieten ontstond er een strijd met wisselende kansen. Rommets maakte helaas de laatste fout en moest tenslotte zijn koning inleveren, waarna de match voor Aartswoud al gewonnen was (5-2). Ondertussen vocht Jaap Dros tegen Marc Helder voor zijn leven. Na een uiterst dubieus stukoffer van Helder beschikte Dros aanvankelijk over een zeer voordelige, wellicht gewonnen positie, die niet aan hem besteed bleek: hij koos een verkeerd plan en ging tenslotte onderuit, waarna Aartswoud een stevige zege kon bijschrijven (eindstand: 6-2).

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 5 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 7 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 10 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 apr, 16:00
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 apr, 15:35 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10