De nieuwe sporthal in aanbouw.
De nieuwe sporthal in aanbouw.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Zaaltarief nieuwe sporthal €14,- per uur"

Sport

De gemeente wil een uurtarief van €14,- per zaal gaan berekenen voor de nieuwe sporthal in Den Burg.

Dat komt naar voren uit een herziening van het tarievenbeleid voor gemeentelijke sportaccommodaties. De voorgestelde herziening wordt dinsdag 3 september door de politieke partijen in commissieverband besproken.

Het huidige zaaltarief voor Ons Genoegen is €12,08 per uur en €8,50 uur voor de Beatrixzaal in Den Burg. Beide accommodaties worden vervangen door de nieuwe TXL Sporthal die in totaal vijf zalen heeft.

Het college liet voor het bepalen van de huurprijs voor de nieuwe sporthal onderzoek doen naar huurprijzen bij bestaande sporthallen in gemeenten die vergelijkbaar zijn met Texel. Dat leidde tot een ondergrens van €7,15, een bovengrens van €16,15 en een gemiddeld zaaltarief van €11,49 per uur.

Volgens het college is het reëel om binnen de marge van €7,15 en €16,15 op een zaalprijs van €14,- te gaan zitten, omdat er sprake is van een hele nieuwe sporthal.

Wat de voetbalvelden betreft, wil het college volgens het herziene beleid een jaartarief van €2.082,25 per natuurgrasveld gaan laten gelden. Dat is een landelijk tarief. Verenigingen betalen nu nog € 1.741,57 voor het gebruik van een natuurgrasveld. Bedoeling is dat er voor een half trainingsveld een tarief van €1.041,13 gaat gelden.

De huur van het kunstgrasveld bij Texel'94 bedraagt nu nog €4.819,99 en dat moet volgens de gemeentelijke stukken na de herziening van het beleid €4.576,58 worden. 

Het huidige tarievenbeleid voor gemeentelijke sportaccommodaties dateert uit 1994. Het beleid is volgens het college sindsdien niet meer herzien of geactualiseerd. Daar werd het wel tijd voor met de bouw van de nieuwe sporthal (die eind september moet worden opgeleverd) en de renovatie van zwembad Molenkoog een paar jaar geleden.

Bedoeling is dat een los kaartje voor Molenkoog onder het herziene beleid €4,80 gaat kosten (nu nog €3,55) en een vijfbadenkaart €21,05 in plaats van €15,65.

Het college stelt voor om de zogeheten '70-30 regeling' uit het huidige tarievenbeleid te laten vervallen en te vervangen. Voorgesteld wordt om "dat wat de sporter landelijk gemiddeld voor een bepaalde accommodatie betaalt" als nieuwe basis te nemen. De '70-30 regeling' hield in dat de gemeente 70 procent van de exploitatiekosten voor rekening nam en een gebruiker 30 procent.

Volgens het college zou bij het handhaven van die regeling (en dus 30 procent van de exploitatielasten voor rekening van de huurder) de zaalhuur voor de nieuwe sporthal naar €16,- opgetrokken moeten worden. Dat wordt als een "te grote stap" gezien.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 41 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 6 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1