Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Climaxloop bij AV Texel

Sport

Sportstichting Texel en atletiekvereniging AV Texel houden op woensdag 28 augustus om 19:15 een Climaxloop op de atletiekbaan in Den Burg sportpark Zuid.

"De Climaxloop is een testloop waarmee je de inspanning van licht tot maximaal tijdens de hardlooptest in beeld gaat brengen", legt Connie Joling van de stichting uit.

In de climaxloop doorloopt men een aantal blokken (maximaal 25 ) van ongeveer één minuut. Het eerste blok begint met een snelheid van acht km per uur en bij elk blok wordt de snelheid met 0.5 kilometer verhoogd. Dus het tweede blok is 8,5 km per uur en bij het 25e blok is de snelheid 20 km per uur, maar er zijn niet veel lopers die dat bereiken. Men gaat net zo lang door tot men niet meer kan versnellen.

"De test geeft dus aan wat de maximale snelheid is en wat de hartslag is van licht tot uitputtend en wat je gevoelsintensiteit is. Je kan op de uitslag van de test je trainingszones bepalen. Om je aan de snelheid te houden staat er om de 25 meter een pilon. Er wordt gewerkt met een geluidsinstallatie en bij elk piepje moet je precies bij de pilon zijn. Op het eind van elk blok wordt genoteerd wat je hartslag is en geeft je de gevoelsintensiteit aan van de loop. 1 is heel licht 10 is uitputtend", legt Joling uit.

Er wordt gewerkt in tweetallen, de één is de loper en de ander is de coach. De coach noteert de hartslagen en de gevoelsintensiteit. Daarna wordt er gewisseld van rol.

Deelname is toegankelijk voor elke loper/ loopster en er zijn geen kosten aan verbonden. Deelnemers moeten zelf zorgen voor een hartslagmeter.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 37 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 1 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 6 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1