Logo texelsecourant.nl
Kettingbotsing in de finale van de rodeo.
Kettingbotsing in de finale van de rodeo.

Spanning, stof, sensatie en respect op tweede dag Speedweekend

  Sport

De tweede dag van het Speedweekend had alles wat een autocross moet hebben. Er waren pittige duels, terechte winnaars, salto's en heel veel stof. Indrukwekkend was het moment waarop de motoren zwegen. Voorafgaand aan de finale van de Stockcars werd er een minuut stilte gehouden voor het onlangs overleden MAB Club-lid Rob Daalder.

Erwin Goenga op de kop. 

De minuut stilte bleek ook stilte voor de storm. De finale op zich was evengoed een prachtig eerbetoon. Al voor er één ronde verreden was, was het veld bij de stockcars uitgedund. Slachtoffers van de chaotische beginronden waren onder andere Erwin Goenga (die op zijn dak terecht kwam) en Ben Boersen die in de greppel werd gedrukt en zijn ophanging zag sneuvelen. Het was voor de Texelaars over het algemeen een niet al te gelukkige finale, maar één eilanders onttrok zich hieraan. Pieter Langeveld heerste als nooit tevoren. Hij leidde bij de start, bleef dit doen na twee herstarts en reed soeverein naar de eindzege. Hij was dolblij met de zege op eigen grond. De pas 17-jarige Tsjalle Greidanus eindigde twee en liet dus zien dat Langeveld rekening met hem mag gaan houden. Derde werd Jacob de Vries. Texelaar Chris Boersen werd vijfde.


Ereronde voor Menno Koorn die na acht jaar afscheid neemt als voorzitter van de MAB Club en kraanmachinist Ronald 'de haak' Uitgeest die ook afscheid nam.

Niet minder spectaculair was de afsluitende rodeofinale. Van kettingbotsingen tot buitelingen. De coureurs gaven elkaar geen millimeter prijs. Lisanne Amsing beleefde niet haar succesvolste weekend. Zo maakte ze al een buiteling tijdens de manches en in de finale ging het echt mis. Ze werd aangetikt en kwam omgekeerd op de baan te staan. Vervolgens werd ze eerst vol op haar neus geraakt en daarna in de flank van haar auto. Ze werd voor de zekerheid op de plank van het terrein afgevoerd. Haar vriend Jeffrey de Smidt stoomde ondertussen lekker op in het veld en zou uiteindelijk als derde eindigen. Tweede werd Kristian Nieboer, de winst ging met overmacht naar Rick de Graaff.


Bij de Vrije Standaard leek Ruud Betsema mee te doen om het podium, maar een crash zorgde ervoor dat zijn finale vroegtijdig eindigde. Op een pijlsnelle baan. Ook Bertus Uitgeest haalde de finish niet. Het werd zodoende een overkants feestje in deze klasse, zoals het de laatste jaren wel vaker het geval is geweest. Na een boeiende strijd ging de zege naar Marco Kok (met een topsnelheid van boven de 78 kilometer per uur), die Peter Kok en Bennie Turkstra achter zich hield. 

Bij de bangerstox waren de ogen van velen gericht op Giel Koorn die het hele weekend al voor sensatie zorgde. De alleskunner die ook in de rodeo uitkwam, liet zien dat racen nooit saai is. Zelfs op kop ging hij tot het gaatje, hetgeen hem wel een aantal keren de zege kostte. Maar het publiek genoot ervan. Scheuren met het mes tussen de tanden en als er een prijs voor strijdlust zou zijn, zou Giel zeker de grootste kanshebber zijn. Het leverde hem dit weekend helaas geen eremetaal op. Ook in de finale raakte hij verstrikt in een duel wat zijn rit voortijdig beëindigde. De winst ging naar Michel Heidbuurt die de concurrentie ver voorbleef. De tweede plaats leek lang naar Tjeerd Henstra te gaan, maar een stuurfout zorgde ervoor dat hij in de greppel terecht kwam. Mascha Gieles profiteerde optimaal en eiste de tweede plaats op. Thomas Buis werd derde, een plaats waar hij dik tevreden mee was. 


Met snelheden net onder de zeventig kilometer per uur gaat het er ook niet kalm aan toe bij de jeugd. En hoewel er niet gebotst mag worden, kwamen de coureurs toch met enige regelmaat met elkaar in aanraking. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek Ruben Kager de beste, voor Bodhi van Heerwaarden en Kevin Huizinga.

Het was al vroeg druk op het terrein aan de Hoofdweg en het publiek genoot tot aan het bittere eind. Door de droogte werd duum op de pils al snel hand op de pils en het stof zat ook de bezoekers tot ver boven in de neus en in de oren. Het leek ze allen weinig te deren. Het plezier was groot en de adem werd dikwijls ingehouden op momenten dat er een zware crash was. Het autocrossseizoen op Texel zit erop. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!