Logo texelsecourant.nl
Gijs van Dijk aan het woord in EenVandaag.
Gijs van Dijk aan het woord in EenVandaag. (Foto: Screenshot EenVandaag)

PvdA wil Waddencommissaris voor wadden

  Politiek

Het TV-programma EenVandaag heeft dinsdag aandacht besteed aan de plannen van de PvdA om een Waddencommissaris voor het Waddengebied te benoemen.

Volgens Tweede Kamerlid Gijs van Dijk, die op Texel woont, kan een Waddencommissaris een persoon worden die in Den Haag krachtig voor de verschillende belangen van het Waddengebied kan opkomen.

Het kabinet Rutte werkt al een tijdje aan plannen om één 'beheerautoriteit' voor het Waddengebied te krijgen om een einde te maken aan de huidige 'bestuurlijke spaghetti' waarbij tientallen instanties zeggenschap hebben over het Waddengebied.

Volgens de PvdA zou die 'beheerautoriteit' concreet een Waddencommissaris moeten worden. Het idee staat verwoord in een Waddenplan dat Van Dijk vorig jaar presenteerde en dat hij in november in de Tweede Kamer aan de orde stelde. Ministerie Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zegde toen toe het Waddenplan (inclusief de Waddencommissaris) mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de 'beheerautoriteit' voor het Waddengebied.

Burgemeester Michiel Uitdehaag en VVD-raadslid Peter van Sijp kwamen eveneens in de reportage van EenVandaag aan het woord om duidelijk te maken dat Haagse regelgeving op de eilanden soms anders uitpakt dan bedoeld vanwege de eilandpositie. De OSG en het tekort aan woningen werden als voorbeelden genoemd.

Bij de OSG gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe vorm van financiering van het rijk die voor de OSG voor drie ton per jaar nadelig kan uitpakken en wat woningbouw betreft, is het eiland afhankelijk van de hoeveelheden die de provincie beschikbaar stelt. Texel is al langer aan het lobbyen bij de provincie om het maximaal aantal nieuw te bouwen woningen beter te laten aansluiten bij de behoefte aan nieuwe woningen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het besluit om de beslissing rond de toeristenbelasting te bevriezen, vergroot mijn vertrouwen in de politiek.Reageren!